J&J a încercat să folosească falimentul companiei subsidiare LTL Management pentru a opri peste 38.000 de procese care susţin că pudra pentru copii şi alte produse cu talc ale companiei sunt contaminate cu azbest.

J&J susţine că produsele sale de consum care conţin talc sunt sigure şi fără azbest.

Strategia de faliment s-a poticnit în ianuarie, când Curtea de Apel pentru al 3-lea circuit din SUA, cu sediul în Philadelphia, a decis că nici LTL, nici J&J nu aveau o nevoie legitimă de protecţie împotriva falimentului, deoarece nu se aflau în ”dificultăţi financiare”.

LTL a cerut Curţii de Apel pentru al 3-lea circuit să amâne intrarea în vigoare a deciziei şi să acorde companiei timp să depună un recurs la Curtea Supremă a SUA.

Curtea de Apel a respins acea cerere într-un scurt ordin, scris vineri, în schimb i-a ordonat unui judecător de faliment din SUA să respingă cazul LTL pentru protecţie faţă de faliment conform legii Capitolul 11.

LTL nu a depus încă o petiţie oficială la Curtea Supremă a SUA.

Judecătorul care supraveghează cazul de faliment al LTL, judecătorul american de faliment Michael Kaplan din Trenton, New Jersey, a declarat în februarie că este pregătit să pună capăt falimentului şi să permită reluarea proceselor referitoare la talc odată ce Curtea de Apel va emite un mandat oficial al deciziei sale din ianuarie, ceea ce a făcut acum.

Falimentul LTL a pus în aşteptare un număr mare de litigii referitoare la produsele cu talc ale J&J, inclusiv cele aproximativ 38.000 de cazuri care sunt consolidate într-o procedură judecătorească federală din New Jersey.

Aceste cazuri vor putea fi reluate odată ce falimentul LTL va fi respins.

”Victimele produselor cu talc ale J&J sunt acum mai aproape de a se întoarce la instanţe şi jurii, pentru a cere dreptate şi despăgubiri pe drept”, a declarat David Molton, avocat al comitetului oficial al reclamanţilor în cazul falimentului.

Kaplan a permis deja reluarea unui caz în timp ce LTL lupta pentru a-şi menţine falimentul.

J&J nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii, vineri.

LTL a declarat într-un document depus joi în instanţă că falimentul oferă o modalitate de a soluţiona în mod echitabil şi eficient toate cererile legate de talc, mai degrabă decât să supună compania şi reclamanţii la ”rezultate asemănătoare loteriei”, obţinute de procesele trecute.

Înainte de declararea falimentului, compania s-a confruntat cu costuri de 3,5 miliarde de dolari în verdicte şi înţelegeri, inclusiv un caz în care 22 de femei au primit o hotărâre pentru peste 2 miliarde de dolari, potrivit dosarelor instanţei de faliment.

J&J a prevalat în alte cazuri, câştigând verdicte ale apărării în 16 procese şi reuşind mai multe apeluri care fie au inversat, fie au redus câştigurile iniţiale ale reclamanţilor.

J&J a anunţat în 2020 că va înceta să mai vândă pudra de talc pentru copii în SUA şi Canada, din cauza a ceea ce a numit ”informaţii greşite” despre siguranţa produsului, şi ulterior şi-a anunţat intenţia de a întrerupe comercializarea produsului la nivel mondial în 2023.