photo: Gönczy Tamás

Pe baza datelor preliminare ale recensământului publicate vineri, Hunor Kelemen, președintele UDMR, a declarat pentru Maszol că există un declin demografic general mare în România, care afectează în proporții aproximativ egale comunitățile românească, maghiară și română, și că acest declin a durat de 32 de ani.

„Atunci când am anunțat politica noastră în domeniul familiei, am ținut cont exact de acest lucru, pentru că datele statistice anuale arătau că era necesar să gândim și să implementăm o politică publică pe termen lung care să îmbunătățească indicatorii demografici: care să ajute familiile tinere să aibă copii și să ajute familiile tinere să se «descurce»”, a declarat președintele RMDSZ pentru Maszol.

Kelemen a subliniat că, în ciuda acestui declin, cifrele parțiale arată o „imagine realistă” a populației maghiare din România și că există peste un milion de maghiari în țară.

El a afirmat că maghiarii din România sunt o comunitate puternică care își vede viitorul în Transilvania și care are nevoie de condiții adecvate pentru supraviețuire, inclusiv un cadru instituțional pentru păstrarea identității.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.