Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care dă dreptul autovehiculelor Salvamont şi Salvaspeo să folosească semnale speciale de avertizare luminoase.

Astfel că, Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea care prevede includerea autovehiculelor aparţinând serviciilor publice Salvamont şi Salvaspeo în categoria celor autorizate să folosească semnale speciale de avertizare luminoase.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul cu privire la promulgarea Legii pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, transmite Administraţia Prezidenţială.

Mai mult, Camera Deputaţilor a adoptat, la începutul lunii decembrie a anului trecut, o iniţiativă depusă în Parlament în 2014 care prevede includerea autovehiculelor aparţinând serviciilor publice Salvamont şi Salvaspeo în categoria celor autorizate să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea art.32 alin.(2) lit.b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul includerii autovehiculelor aparţinând serviciilor publice Salvamont şi Salvaspeo în categoria celor autorizate să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase.

Ațadar, proiectul a fost adoptat de Camera Deputaţilor cu unanimitate de voturi.

„Mulţumim celor 249 de deputaţi care au votat astăzi (miercuri – n.r.) şi tuturor celor care ne-au susţinut de-a lungul celor opt ani acest demers şi care au înţeles nu numai necesitatea acestui act normativ ci şi anomalia existentă în funcţionarea Serviciilor Salvamont. Prin actul normativ aprobat astăzi, practic, se corelează prevederile legale care nominalizează structurile Salvamont ca servicii de salvare şi urgenţă medicală, coordonate administrativ de către Consiliile judeţene şi locale, iar operaţional de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă al M.A.I., prevederi prin care acestea pot achiziţiona, deţine şi utiliza legal autospeciale de intervenţie şi ambulanţe – dotate din fabricaţie şi omologate cu mijloace de semnalizare acustică şi luminoasă, cu legislaţia care nominalizează instituţiile care au dreptul de a utiliza aceste mijloace de semnalizare pentru deplasarea în regim prioritar pe drumurile publice în situaţii de urgenţă. În acest moment, prin Ministerul de Interne – Inspectoratul general pentru Situaţii de Urgenţă, există în derulare un proiect prin serviciile Salvamont vor fi dotate cu ambulanţe pentru transport pacienţi cu caracteristici care să le permită intervenţia în teren montan”, spunea pe Facebook Salvamont.