Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a vorbit despre reușitele blocului comunitar în ceea ce privește depozitele de gaze naturale.
În contextul energetic, acesta a precizat că nivelul de stocare a gazelor naturale, în Uniunea Europeană se situează la aproape 84% și a fost mai mare în decembrie decât cantitatea medie în rezervă în urmă cu 4-6 ani, a anunțat miercuri executivul UE, în pofida încercărilor Rusiei de a bloca livrările pe fondul războiului din Ucraina.
De o eventuală teamă a penuriei de iarnă, cele 27 de state membre ale UE au început, anul trecut să își facă provizii de gaze. Nivelul rezervelor comune de gaz a ajuns la 82% în septembrie, cu mult peste ținta de 80% stabilită pentru noiembrie. De asemenea, consumul de gaze a scăzut cu 20% din august până în noiembrie, pe fondul creșterii prețurilor.

În contextul dat, supărată din cauza sancțiunilor UE legate de război, Rusia și-a înăsprit anul trecut legăturile de gaz cu Europa. Gazele din gazoductele sale reprezentau 40% din totalul gazelor importate de Europa înainte ca președintele Vladimir Putin să ordone trupelor sale să intre în Ucraina la sfârșitul lunii februarie, dar acum reprezintă doar aproximativ 9%.
Anul 2023 va continua să fie o provocare
În opinia sa, „Este o poziție destul de bună”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Tim McPhie.
„Avem un nivel sănătos de stocare a gazelor pentru începutul acestui an, dar nu suntem în niciun caz mulțumiți. Știm că anul acesta va continua să fie o provocare”.
În plus, Comisia estimează că nivelurile comune de stocare a gazelor naturale se situează la aproape 84%, iar nivelurile de stocare din decembrie au fost cu 13% mai mari decât media UE în perioada 2016-2018. De asemenea, prețurile energiei s-au prăbușit în ultimele luni, în parte din cauza vremii de iarnă mai blânde decât se aștepta.
O bază mai bună în ceea ce privește reducerea dependenței de gaz
În planurile de viitor, „Cu cât putem investi mai mult în eficiența energetică, în reducerea consumului de energie și cu cât putem stimula mai mult sursele de energie regenerabilă, cu atât vom avea o bază mai bună în ceea ce privește reducerea dependenței noastre de gaz”, care influențează prețul energiei electrice și contribuie la încălzirea globală, a spus McPhie.

Aşadar, primul transport regulat de gaz natural lichefiat din Statele Unite a sosit marți în Germania, ca parte a unor eforturi europene de amploare pentru a găsi noi furnizori mai fiabili și pentru a înlocui resursele cumpărate cândva din Rusia, arată ABC News.