Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri, 28 decembrie, că membrii Guvernului vor apărea mai rar la televiziuni şi în 2023, iar timpul va fi alocat „pentru mai multă muncă la nivelul Guvernului”.
„Am vorbit puţin şi de mai multe ori am avut această discuţie, că am preferat să nu apărem atât de mult la televizor. Vreau să vă spun că toată această abordare a fost în favoarea alocării timpului pentru mai multă activitate, pentru mai multă coordonare, pentru mai multă consultare, pentru mai mult dialog cu partenerii sociali şi cu societatea civilă şi, desigur, mai multă muncă la nivelul Guvernului”, a spus Nicolae Ciucă la începutul şedinței de Guvern, ultima din 2022.
„Consider că aşa este onest faţă de oameni, să le spunem întotdeauna adevărul şi la fel vom face şi în anul viitor, vom apărea mai puţin la televizor şi vom prefera să facem mai mult la nivelul instituţiilor guvernamentale, astfel încât acest lucru să se poată resimţi prin măsurile pe care le luăm pentru a ne îndeplini obiectivele din programul de guvernare”, a adăugat şeful Executivului şi lider al PNL.
De asemenea, el a prezentat un bilanț al guvernării în 2022, a mulțumit coaliției PSD-PNL-UDMR pentru colaborare şi a subliniat că anul viitor, guvernul trebuie să se asigure că va continua investițiile. Totodată, Ciucă a anunțat că măsura compensării prețului la carburanți nu va mai fi prelungită.
Potrivit protocolului coaliției încheiat în noiembrie 2021, la rotativa din mai 2023, PSD va fi partidul care va da premierul, iar acesta va fi, cel mai probabil, Marcel Ciolacu.
Ce prevede protocolul coaliției pentru 2023
Acordul politic care stă la baza coaliției de guvernare, semnat de liderii PNL, PSD, UDMR și minorități în noiembrie 2021, atunci când Florin Cîțu era președintele PNL, prevede că Nicolae Ciucă va fi șeful Guvernului până pe 25 mai 2023, iar la rotație se vor schimba atât premierul, cât și miniștrii transporturilor, proiectelor europene, finanțelor și justiției.
„La schimbarea premierului, conform rotației politice convenite, se vor înlocui și următorii reprezentanți în guvern: vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL; ministrul transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene; ministrul finanțelor publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției; coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei Prim-ministrului”, se arată în documentul semnat pe 25 noiembrie 2021 de Florin Cîțu (PNL), Marcel Ciolacu (PSD), Kelemen Hunor (UDMR) și liderul minorităților naționale, Varujan Pambuccian.
Acordul politic este valabil pe durata mandatului parlamentar 2021-2024.