”Războiul din Ucraina a devenit o bătălie a muniţiei”, a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg reporterilor, după o ceremonie de semnare la sediul Alianţei militare occidentale de la Bruxelles.

Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a declarat săptămâna trecută că lipsa de muniţie, pe care a descris-o drept ”foamete de obuze”, este o mare problemă pentru trupele de la Kiev, la aproape doi ani de la invazia Rusiei.

Agenţia NATO de Sprijin şi Achiziţii (NSPA) a încheiat acordul în numele mai multor aliaţi care fie vor transmite obuzele Ucrainei, fie le vor folosi pentru a-şi reface propriile stocuri epuizate.

Un oficial NATO a identificat cumpărătorii ca fiind Belgia, Lituania şi Spania, care s-au unit pentru a beneficia de preţurile mai mici asigurate prin cumpărarea în vrac.

Contractul ar putea produce aproximativ 220.000 de cartuşe de muniţie de artilerie, primele livrări fiind aşteptate la sfârşitul anului 2025, a declarat oficialul pentru Reuters.

Obuzele vor fi furnizate de producătorul francez de arme Nexter şi de compania germană Junghans, potrivit unei surse din industrie.

De când NATO a început un program de abordare a deficitelor din stocurile militare ale aliaţilor în iulie anul trecut, NSPA a convenit acorduri în valoare de aproximativ 10 miliarde de dolari (9,19 miliarde de euro), a spus Stoltenberg.

Acestea au inclus artilerie şi obuze de tancuri şi rachete de apărare aeriană Patriot.

La o întâlnire din februarie, miniştrii apărării din NATO urmează să discute alte modalităţi de a intensifica producţia industrială, pe care şeful NATO le-a descris ca fiind absolut necesare pentru a permite continuarea sprijinului occidental pentru Kiev.