Sursă foto: servuscluj.ro

Primarul Emil Boc a semnat un protocol de colaborare la București pentru înființarea unei Unități de achiziții publice centralizate în municipiul Cluj-Napoca, în parteneriat cu Agenția Națională pentru Achiziții Publice.

„Am semnat astăzi, la București, alături de doamna președintă Iuliana Feclistov, Protocolul dintre Municipiul Cluj-Napoca și ANAP – Agenția Națională pentru Achiziții Publice în vederea înființării și operaționalizării unității de achiziții publice centralizate (UCA) la nivelul Primăriei Cluj-Napoca. În ședința Consiliului local de ieri, 15 mai, a fost aprobată forma acestui protocolul de colaborare.

​Înfiinţarea UCA locale este una dintre măsurile prevăzute în Strategia Naţională în domeniul Achiziţiilor Publice, aprobată prin HG 901/2015 și implementată de ANAP, cu sprijinul Băncii Europene de Investiții (BEI), iar implementarea măsurii are drept rezultat încurajarea agregării cererii de produse, servicii sau lucrări între autorităţile contractante la nivel local, în cadrul unei administrații sau de către autoritățile contractante dintr-o zonă geografică cu scopul de a se obține beneficii precum:

​- economii de fonduri publice prin economii de scară ca rezultat al creșterii volumului comenzilor;

​- eficiență și reducerea costurilor administrative ale procedurilor de atribuire prin standardizarea achizițiilor;

​- o alternativă profesionistă la lipsa de cunoștințe de specialitate și la resursele neadecvate la nivelul autorităților contractante mici;

​- profesionalizarea sistemului de achiziții publice generat prin specializarea personalului de achiziții angajat la UCA”, a declarat primarul Emil Boc.

ANAP, beneficiar al proiectului SIPOCA 625 „Sprijin în implementarea Strategiei Naționale în domeniul Achizițiilor Publice prin consolidarea capacității administrative a Agenției Naționale pentru Achiziții Publice și a autorităților contractante”, oferă sprijin autorităților contractante pentru îmbunătățirea transparenței și responsabilității sistemului de achiziții publice. Scopul este aplicarea uniformă a normelor și procedurilor de achiziții publice și reducerea neregulilor în acest domeniu.

Printre obiectivele specifice ale proiectului se numără și încurajarea agregării cererii între autoritățile contractante de la nivel local. Aceasta se va realiza prin înființarea a cel puțin două unități pilot de achiziții centralizate la nivel local, cu scopul de a eficientiza utilizarea fondurilor publice și de a evidenția importanța și beneficiile instituirii unor astfel de unități la nivel local.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.