Sursă foto: servuscluj.ro

Comisia Europeană a inclus Cluj-Napoca printre cele 53 de orașe pilot pentru implementarea de acțiuni inovatoare pentru a accelera atingerea neutralității climatice până în 2030. Competiția a înregistrat 103 aplicații din 159 de orașe din 33 de țări, iar orașele selectate vor putea experimenta noi modalități de decarbonizare rapidă pe parcursul a 2 ani, adoptând abordări sistemice, incluzive și cu mai multe pârghii pentru transformarea comunităților urbane.

„Cu ajutorul finanțării câștigate, de 1,5 milioane euro de la Comisia Europeană, strategiile implementate în orașul nostru vor servi apoi drept modele de bune practici pentru celelalte orașe din Europa care urmăresc să atingă neutralitate climatică. Practic, Cluj-Napoca va implementa o viziune comună cu unele dintre cele mai importante orașe europene precum Amsterdam, Barcelona, Madrid, Roma, Milano sau Budapesta.

Așadar, orașul nostru se remarcă din nou la nivel european cu viziunea de oraș verde, digital și rezilient. Investițiile realizate până acum și direcția clară pe care s-a încadrat în ultimii ani municipiul nostru rezultă acum în recunoaștere internațională și oportunități de dezvoltare și colaborare alături de cele mai importante orașe europene”, a declarat edilul Emil Boc pe rețelele de socializare.

Consorțiul programului pilot NetZeroCities Cluj-Napoca este format din:

  • Municipiul Cluj-Napoca în calitate de lider
  • Ordinul Arhitecților din România – Filiala Transilvania
  • Clusterul Transilvania IT
  • Clusterul Transylvania Energy – TREC
  • Universitatea Babeș-Bolyai
  • Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
  • Urbannect
  • Zona Metropolitană Cluj.

Programul NET ZERO CITIES este implementat în cadrul Misiunii Europene „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”, la care Clujul a fost selectat în 2022. Acesta a devenit un oraș pilot la nivel european în implementarea de strategii inovative pentru tranziția verde, în urma competiției din acest an. Prin guvernanță participativă și politici publice, alături de ecosistemul local, municipiul nostru se îndreaptă acum către o nouă direcție în ceea ce privește îngrijirea față de schimbările climatice.

Acest program al Comisiei Europene marchează începutul unei călătorii mai lungi către neutralitatea climatică, care va transforma orașele și le va uni în jurul unei viziuni comune pentru o tranziție climatică echitabilă.

Primăria Cluj-Napoca, prin intermediul inițiativei Clujul Verde, sprijină obiectivul de a îmbunătăți calitatea vieții în oraș prin modernizarea, extinderea și amenajarea de noi spații verzi. De asemenea, infrastructura pentru pietoni, transportul public ecologic și crearea de culoare de mobilitate alternativă sau coridoare verzi-albastre sunt priorități pentru municipalitate. Viziunea pe termen lung a Clujului este de a deveni un oraș Verde.Digital.Rezilient.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.