Sursă foto: stiridecluj.ro

Compania Supercom a început să se ocupe de colectarea deșeurilor în întregul județ Cluj cu monopol, iar din 27 ianuarie echipele au început să acționeze. Clujenii sunt atenți, astfel încât au observat rapid problemele.

De câteva zile, Cluj-Napoca are o noua firmă de salubritate, se cheamă Supercom. Te-ai aștepta la ceva mai  bun, căci de ceilalți ne săturasem. Dar n-a început prea bine, cel puțin din ce-am văzut azi. Căci, de dimineață, a venit o mașină pentru ridicarea gunoiului, însă, fiind grupuri subterane, au făcut ce-au făcut și au blocat sistemul de basculare, impiedicand accesul la grupul de colectare. Asta-i una, dar au plecat așa, fără să facă nimic și fără să anunțe, căci n-a venit nimeni să repare toată prima parte a zilei. Pe la 14.30, în urma unui apel telefonic, cred, au venit doi băgători de seamă cu o mașină de șefi, care au făcut niște poze, au dat niște telefoane și au plecat. După câtva timp, a venit o altă mașină de ridicat deșeuri, au venit băieții s-au uitat și au plecat și ei fără să facă nimic, cum se vede în poză. 

Întrebarea e câte echipaje mai trebuie să vină și ce intervenții sunt necesare să coboare containerele în locaș pentru că grupul să devină accesibil și funcțional.

Eu le-aș fi dat o idee, dar e treaba mea?

LE: Intre timp, a venit a patra mașină, dar nu să repare, ci să lase cele doua containere pentru colectat, pe dinafară. Greu cu tehnica, mai ușor cu mapa, decât cu sapa!”, a povestit un clujean.

Supercom, firma care acum are monopol în județul Cluj pentru colectarea deșeurilor, a început să activeze din 27 ianuarie 2023. Surprinzător, costul pentru colectarea deșeurilor selective este același cu cel pentru colectarea deșeurilor amestecate.

Sumele obținute din valorificarea deșeurilor reciclabile nu acoperă costurile de transport. Așa a fost făcută licitația de ADI ECO Metropolitan. Mașinile colectează deșeurile de trei ori pe săptămână, câte o mașină pentru fiecare fracție, deci 12 transporturi pe săptămână, iar asta creează costuri care trebuie acoperite”, a afirmat viceprimarul Clujului, Dan Tarcea.

În mediul rural, deșeurile reciclabile vor costa 1 leu/kg, iar în mediul urban 0,65 bani/kg. Aceste deșeuri vor fi apoi vândute și noul operator, care are monopol pe colectarea deșeurilor în județul Cluj, ales de PNL, va obține un profit suplimentar.

Colectarea deșeurilor menajere este mult mai ieftină, maxim 0,6 bani/kg, decât colectarea selectivă. Compania Supercom, care a oferit cele mai bune prețuri la licitație, a înlăturat firmele „veterane” Rosal și Brantner. Prețurile oferite la licitație rămân de verificat. Având monopol, primăriile din județ nu vor avea alternativă și vor fi nevoite să majoreze tarifele atunci când cere compania. Licitația a fost organizată de A.D.I. Eco-Metropolitan Cluj (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară controlată de Consiliul Județean Cluj) și Supercom a câștigat un contract de 84 de milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.