Între personalităţile invitate la dineul de stat de la Palatul Élysée se află cântăreaţa Mireille Mathieu, scriitorul şi compozitorul Jean-Michel Jarre împreună cu soţai sa, actriţa chinezo-singaporeză Gong Li, sau actriţa Sophie Marceau.

Actriţa Salma Hayek a sosit împreună cu soţul său, Francois-Henri Pinault, un miliardar şi preşedintele-director general al grupului Kering (Gucci, Saint-Laurent, Balenciaga).

Le président chinois Xi Jinping reçu par Emmanuel Macron à l’Élysée pour un dîner d’État

— BFMTV (@BFMTV)

Numeroşi şefi de întreprinderi au fost de asemenea invitaţi, între care Bernard Arnault (LVMH), Xavier Niel (Free), Patrick Pouyanné (Total Energies) sau Carlos Tavares (Stellantis).

„Notre amitié immémoriale n’a de sens que si elle prête main forte à l’humanité toute entière”

Le toast d’Emmanuel Macron pour ouvrir le dîner d’État avec Xi Jinping à l’Élysée

— BFMTV (@BFMTV)

Jean Nouvel şi soţia sa, Lida Guan, de origine chineză, au fost de asemenea invitaţi, dar şi fostul ministru al Culturii Jack Lang.

Realizatorul Luc Besson a sosit pe covorul roşu de la Élysée la acest dineu de stat.

Membri ai Guvernului paritcipau la dineu, între care care ministrul delegat însărcinat cu Comeţrul Extern Franck Riester sau ministrul Economiei Bruno Le Maire.

Emmanuel Macron sărbătoreşte 60 de ani de relaţii bilaterale împreună cu omologul său chinez Xi Jinping, care a sosit duminică la Paris.

O ceremonie de primire protocolar a avut loc luni la Invalides, cu fanfara militară.

Cei doi şefi de stat au făcut schimburi de cadouri.

Emmanuel Macron i-a oferit omologului său chinez coniac şi i-a mulţumit că nu a imus taxe vamale ”provizorii” coniacului francez, vizat de o anchetă antidumping lnsată de către autorităţile chineze.

Emmanuel Macron a spus că vrea să prezinte ”cu prietenie şi încredere” ”îngrijorări cu scopul de a încerca depăşirea lor” şi a îndemnat la reguli comerciale ”echitabile”.

Uniunea Europeană (UE) ”nu va ezita să ia decizii ferme” pentru a-şi ”proteja economia şi securitatea”, a subliniat preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula Von der Leyen, în urma unui summit cu cei doi preşedinţi.

Cei doi preşedinţi au luat parte luni seara la o întâlnire mai politică tête-à-tête, la Palatul Élysée şi urmează să se întâlnească marţi, împreună cu soţiile lor în Munţii Pirenei.