Ministrul german de Externe a declarat că Ucraina, având în vedere statutul de candidată la Uniunea Europeană, trebuie să respecte drepturile minorităților. Annalena Baerbock a făcut această afirmație în contextul situației minorității române și ungare din Ucraina.

Respectarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale figurează printre criteriile politice de aderare la UE, a spus ministrul de Externe german, Annalena Baerbock, întrebată de senatorul PSD Titus Corlățean despre poziția sa cu privire la situația minorității române din Ucraina.

România și Ungaria au semnalat situația minorităților din Ucraina

În cadrul primei părți a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), de la Strasbourg, senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la APCE, s-a adresat, în plenul Adunării, ministrului german al afacerilor externe, Annalena Baerbock.

În intervenția sa, senatorul Corlățean s-a referit la sprijinul consistent acordat Ucrainei de statele europene, inclusiv România, în aceste momente dificile în care autoritățile de la Kiev sunt nevoite să își apere suveranitatea și integritatea teritorială în fața agresiunii militare neprovocate și nejustificate a Federației Ruse.

„Pe acest fundal, din păcate, s-a acumulat în țara noastră, în ultimii ani, inclusiv în 2022, o dezamăgire crescândă cu privire la tratamentul discriminatoriu la care sunt supuse minoritățile naționale din această țară, inclusiv minoritatea română, din cauza legislației restrictive din Ucraina în domeniul educației în limba maternă și în condițiile adoptării recente a legii minorităților naționale.

În acest context, senatorul Corlățean a solicitat șefei diplomației germane poziția autorităților de la Berlin cu privire la acest subiect, având în vedere că respectarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale figurează printre criteriile politice de aderare la Uniunea Europeană și este definită foarte clar prin standardele juridice europene ale Consiliului Europei”, se arată într-un comunicat al Senatului României.

Ucraina trebuie să respecte drepturile minorităților

În răspunsul său, ministrul de Externe german a arătat că respectarea drepturilor minorităților naționale în Ucraina este un subiect care a fost ridicat de România, Ungaria și alte state membre în cadrul Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene.

Totodată, demnitarul german a relevat că vocația europeană a Ucrainei, validată anul trecut prin acordarea statutului de țară candidată la UE, presupune bineînțeles și asumarea și respectarea acquis-ul european, respectiv a criteriilor politice de aderare.

Sesiunea ordinară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), de la Strasbourg, are loc în perioada 23-27 ianuarie 2023.