”Sunt convins că toate companiile din România care sunt în acel Regulament European şi în acea transpunere a Regulamentului vor plăti. Toate companiile. Eu vă spun că toate companiile nu vor putea scăpa, aţi văzut şi declaraţia şefului ANAF”, a afirmat ministrul Energiei, Virgil Popescu, marţi seară, în judeţul Gorj, răspunzând unei întrebări a jurnaliştilor. 

 

OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, a anunţat săptămâna trecută că se aşteaptă să nu plătească taxa de solidaritate pentru anul fiscal 2022, impusă prin ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 186 publicată în 29 decembrie 2022, motivând că are „sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi fabricarea produselor obţinute din rafinarea petrolului”.

 

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuş, anunţa, duminică, verificări asupra modului în care este calculată cifra de afaceri,   „nu numai OMV-ul ci şi toate societăţile care se încadrează în prevederile acestei Ordonanţe”, care stabileşte taxa de solidaritate. 

 

”Noi, ca ANAF, nu putem să facem decât un lucru, şi o să îl facem extrem de ferm, începând de mâine, vom verifica nu numai OMV-ul ci şi toate societăţile care se încadrează în prevederile acestei Ordonanţe şi din primele verificări o să vedem dacă cifra lor de afaceri, 75% reprezintă acele coduri CAEN prevăzute clar în Ordonanţă. Nişte controale finale nu pot fi făcute în următoarele zile pentru că situaţiile financiare, în România se finalizează şi se depun la 30 mai dar cu o probabilitate de 99,9%, în maximum două săptămâni o să pot să spun dacă în cazul OMV-ului datorează sau nu această contribuţie de solidaritate. În maximum două săptămâni”, declara şeful ANAF.