”Din cele aproximativ 380 de companii pe care PSD vrea să le suprataxeze, peste 200 au un acţionar român. În schimb, propunerea are mari şanse să nu se aplice unor firme străine mari, deşi PSD tocmai pe acestea pretinde că le vizează. Aştept ca ministrul PSD al Finanţelor, Adrian Câciu, să explice clar şi asumat dacă supraxarea companiilor de 1% pe cifra de afaceri, propusă de PSD, se va aplica şi OMV Petrom. Întrebarea este legitimă, ţinând cont că avem deja un precedent: ordonanţa privind taxa de solidaritate, elaborată de Ministerul Finanţelor, a permis OMV Petrom să nu plătească taxa UE”, a scris Maria Gabriela Horga pe Facebook.

Vicepreşedintele comisiei de buget-finanţe precizează: ”Anticipez că OMV Petrom va fi, din nou, ocolită. Pe ce mă bazez? PSD a anunţat, printr-un comunicat oficial, că este de acord ”cu menţinerea impozitului pe profit de 16%, însă valoarea acestuia plătită de marile companii nu trebuie să fie mai mică de 1% din cifra lor de afaceri.” OMV Petrom plăteşte deja 16% impozit pe profit iar valoarea este de aproximativ două miliarde de lei. Un impozit de 1% pe cifra de afaceri ar însemna 0,6 miliarde de lei. Cu alte cuvinte, nu i se va aplica această taxă. Liderii PSD procedează la fel ca în cazul regulamentului UE: pretind că taxează anumite companii şi, de fapt, exact în acele domenii nu se aplică”.

Maria Gabriela Horga mai spune că ”PSD vrea, de fapt, să taxeze firmele care lucrează cu o marjă a profitului mică, specifică industriei lor”.

”Cu cât o companie are un profit mai mare, va plăti, evident, tot impozitul pe profit, iar dacă are un profit mai mic, va plăti impozitul pe cifra de afaceri, conform logicii PSD. Le spun direct liderilor PSD: economia are regulile sale şi ignorarea lor din dorinţa de a marca puncte electorale va avea efecte nefaste. Dacă veţi introduce această taxă, veţi da din nou din umeri în faţa oamenilor, când va trebui să explicaţi de ce nu se va aplica nici băncilor, nici companiilor din energie. Acestea au profituri record şi plătesc impozit pe profit mai mult de 1% din cifra de afaceri”.

Horga menţionează că, în schimb, suprataxarea va fi aplicată companiilor care produc bunuri de larg consum şi atunci acest impozit va fi suportat de noi toţi, pentru că va duce la creşterea preţurilor.

”Impozitul loveşte în companii cu rate relativ mici de profit (Dacia, Ford, sectoare integrate/manufacturi) şi, în mod special, în companiile româneşti (Altex, Dedeman, EMag) sau cele din industria alimentară (precum Albalact), nu în cele străine, aşa cum pretinde PSD. Suprataxarea va provoca un nou impuls inflaţionist, într-o perioadă în care creşterea preţurilor ar trebui să fie stabilizată şi redusă. Ministrul PSD al Finanţelor nu a prezentat nici până acum un plan de reducere a inflaţiei, aşa cum a solicitat PNL”, mai spune deputatul PNL.