”Datele o spun foarte clar: lipsa de scanere din punctele de intrare şi ieşire din ţară aduce un prejudiciu uriaş bugetului de stat. Nu comentez de ce în 2023 în România avem un singur scaner funcţional pentru inspectarea mărfurilor care intră în ţară, în contextul în care anul trecut am avut cel mai mare trafic de mărfuri din istoria porturilor maritime româneşti. Cert este că eforturile de combatere a contrabandei trec la alt nivel de astăzi”, a transmis, marţi seară, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Acesta s-a referit la contractul pentru achiziţia a 26 sisteme noi de scanare semnat pentru Autoritatea Vamală Română.

”Pe măsură ce le vom avea, vom putea efectua verificări mai detaliate ale mărfurilor care intră şi ies din ţară, asigurându-ne că bunurile sunt declarate corect şi că reducem tentativele de fraudă. Aceste scanere vor permite o verificare mai rapidă şi mai precisă a conţinutului mijloacelor de transport, controlul vamal al mărfurilor pentru inspectarea conţinutului coletelor şi al containerelor se va face fără să mai fie necesară deschiderea lor”, a mai transmis ministrul.

Potrivit acestuia, ”alături de introducerea e-factura, e-sigiliu şi introducerea informaţiilor telemetrice în sistemul de e-transport, construim un ecosistem robust care să lupte în mod real cu evaziunea”.