Maia Sandu, mulțumiri pentru România în plină criză energetică. „Datorită ei astăzi avem curent electric în casele noastre”

0
17

Maia Sandu a mulțumit României pentru ajutorul pe care țara noastră l-a oferit pentru aprovizionarea Republicii Moldova cu energie electrică. Președinta Moldovei a avut o conferință de presă comună cu șefa Comisiei Europene. Ursula von der Leyen se află într-o vizită de lucru la Chişinău.

„Suntem recunoscători Comisiei Europene şi statelor membre pentru alocarea, la 1 august, a primei tranşe de 50 de milioane de euro din noul pachet de asistenţă macrofinanciară”, a declarat Maia Sandu. Președinta Republicii Moldova a mulțumit că țara sa a primit un sprijin bugetar adiţional de 75 de milioane de euro în luna august. Cu acești bani Chișinăul a putut rezista în fața prețurilor tot mai ridicate din energie.

De asemenea, Maia Sandu a mai adăugat că pentru Republica Moldova conectarea la resursele de energie din Uniunea Europeană a reprezentat „un adevărat colac de salvare în situaţia actuală, când nu mai putem cumpăra electricitate din Ucraina şi de la Cuciurgan. Mulţumim tuturor ţărilor membre ale Uniunii Europene care ne-au oferit ajutor în această perioadă. Şi mulţumim României, datorită căreia astăzi avem curent electric în casele noastre”.

Sprijinul pentru Republica Moldova, reconfirmat de Comisia Europeană

Ursula von der Leyen a oferit asigurări că solidaritatea europeană pentru Republica Moldova este de neclintit. De asemenea, președinta Comisiei Europene a anunţat că Bruxelles-ul a pregătit un pachet suplimentar de susţinere energetică pentru Chișinău. Așadar, este pregătită suma de 200 de milioane de euro în caz de necesitate pentru ca Republica Moldova să-şi acopere nevoile de gaz de la 1 ianuarie 2023. Mai mult decât atât, pe lângă acea sumă, alte 50 de milioane de euro vor fi acordate ca suport bugetar pentru susținerea persoanelor cele mai vulnerabile.

Ursula von der Leyen a mai adăugat că pe 24 noiembrie va avea loc la Paris o nouă conferinţă a donatorilor pentru Republica Moldova.„Moldova este parte din familia noastră europeană, iar familile se unesc atunci când timpurile sunt grele şi de aceea sunt azi aici”, a precizat șefa Comisiei Europene.

„Moldova este o ţară care îşi apără cu curaj democraţia şi valorile noastre comune. Facem tot posibilul să acordăm gaze în flux invers pentru Republica Moldova de la alţi furnizori. Cele 200 de milioane de euro sunt pentru a diversifica aprovizionarea cu gaz, iar cei 50 de milioane pot fi folosiţi pentru a susţine gospodăriile casnice şi companiile, este decizia dvs”, a concluzionat Ursula von der Leyen, notează Agerpres.

Vezi articolul original Maia Sandu, mulțumiri pentru România în plină criză energetică. „Datorită ei astăzi avem curent electric în casele noastre”ExpressPress