Şeful statului francez şi-a apărat bilanţul în acest domeniu şi şi-a subliniat voinţa de a merge mai departe, în faţa unor actori din industrie, şefi de întreprinderi, aleşi, reprezentanţi ai unor asociaţii şi a mai multor miniştri, între care Bruno Le Maire, Agnès Pannier-Runacher şi Roland Lescure.
En France ces dernières années, on crée plus d’usines qu’on en ferme. Accélérons !
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron)
Locatarul Palatului Élysée a salutat succese franceze şi atractivitatea Hexagonului faţă de investitori străini, însă a subliniat că miza este uriaşă.
Pour ses talents.
Pour ses transformations.
Pour sa politique d’attractivité.
Les investisseurs étrangers choisissent la France. Depuis 4 ans, nous sommes même leur destination favorite en Europe.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron)
Cabinetul EY trage semnale de alarmă, într-un raport anual publicat cu câteva zile înainte de evenimentul Choose France, prevăzut luni la Castelul Versailles, care-i îngrijorează pe cei care vor să se instaleze în Franţa.
Emmanuel Macron a îndemnat, în acest discurs, la eforturi şi la o accelerare.
DEZINDUSTRIALIZARE ÎN URMA UNEI ”ALEGERI APROAPE IDEOLOGICE”
El şi-a exprimat regretul faţă de o dezindustrializare pe care ”am lăsat-o uneori în pace”, în opinia sa din cauza unei ”alegeri aproape ideeologice”.
Rezultatul celor 40 de ani în care ”Franţa s-a dezindustrializat mai mult decât alte ţări din Europa” a ”creat dependenţe” costisitoare, mai ales în timpul crizei sanitare declanşată de pandemia covid-19.
El a arătat cu degetul dezvoltarea industrială masivă a Statelor Unite şi Chinei.
”Noi nu avem vocaţia să devenim consumatorii industriei americane”, a subliniat el, avertizînd că miza este suveranitatea.
700 DE MILIOANE DE EURO PENTRU ÎMBUNĂTĂŢIREA FORMĂRII ÎN ”MESERIILE VIITORULUI”
Această reindustrializare pe care vrea să o accelereze Macron necesită crearea multor locuri de muncă în industrie.
Demain, l’industrie française, l’industrie européenne, seront vertes et compétitives. Accélérer notre réindustrialisation, nous allons le faire. C’est clé pour répondre au défi climatique, atteindre le plein-emploi et assurer notre souveraineté.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron)
În vederea înfiinţării acestor posturi, el a anunţat că ”700 de milioane de euro vor fi angajaţi din zilele următoare şi în anii viitori pentru a schimba harta formării la toate nivelurile de diplomă”.
CREDIT FISCAL AL ”INDUSTRIEI VERZI”
După exemplul ajutoarelor simplu de obţinut prin Inflation reduction act (IRA) în Statele Unite, Emmanuel Macron a anunţat crearea unui credit fiscal al industriei verzi.
Este vorba despre un mecanism ”foarte simplu, vizibil pentru indutriaşi şi imediat”, care urmează să aducă ”investiţii (în valoare de) 20 de miliarde de euro până în 2030” în Franţa, potrivit Ministerului francez al Economiei şi Finanţelor.
Acest credit fiscal ar putea să fie în beneficiul tehnologiilor ”identificate în textele europene”, precum baterii, pompe de căldură, turbine eoliene sau panouri solare.
El urmează să permită o luptă împotriva concurenţei altor ţări care exportă aceste bunuri.
ACCELERAREA TERMENELOR DE OBŢINERE A PERMISELOR, ÎNJUMĂTĂŢITE
Împotriva competitivităţii Statelor Unite şi Chinei, care avansează ”mult mai repede” decât Franţa în validarea proiectelor industriale, Emmanuel Macron vrea o accelerare ”prin înjumătăţirea termenelor de obţinere a permiselor”.
În prezent, media de 17-18 luni ale acestora, potrivit şefului statului francez, este necesar să scadă la nouă luni ”de la momentul în care batem palma (…) şi până la începutul activităţii”.
Această schimbare este necesar să se realizeze ”punând în paralel toate procedurile”, în loc să fie realizate unele după altele, a precizat el.
SCHIMBAREA CRITERIILOR DE ATRIBUIRE A BONUSULUI AUTO
Emmanuel Macron vrea o modificare a criteriilor atribuirii bonusului auto – bonusul ecologic folosit la cumpărarea unui vehicul ”curat” -, ”pentru a ţine mai bine cont de amprenta carbonului a producţiei vehicului”.
Acesta este un mijloc de susţinere a ”bateriilor, a vehiculelor produse în Uniunea Europeană” şi de evitare ca de acest ajutor să beneficieze producători asiatici sau europeni.
”Nu vom folosi banii contribuabilului francez pentru a accelera indistrializarea neeuropeană”, s-a justificat Emmanuel Macron, care apără o soluţie de ”bun simţ”.
Această schimbare urmează să aibă loc ”până la sfârşitul anului”.
”PAUZĂ DE REGLEMENTARE EUROPEANĂ” A CONSTRÂNGERILOR DE MEDIU
Emmanuel Macron a evocat nivelul ridicat al cerinţelor de mediu impuse industriaşilor din UE şi a îndemnat la o ”pauză de reglementare europeană”.
”Nu trebuie să facem noi schimbări de reglementări, avem nevoie de stabilitate”, a pledat el.
ACHIZIŢII PUBLICE DE STAT ”RESPONSABIULE”
Termenul de implementare a criteriilor de mediu în achiziţiile publice a fost devansat cu doi ani, anunţă Emmanuel Macron.
Serviciile statului urmează să se sustragă exigenţelor de mediu în achiziţiile pe care le fac începând din ”iulie 2024”.
”Nu-i vom mai finanţa pe neeuropeni cu bani publici”, şi-a exprimat el satisfacţia.
UN MILIARD DE EURO PENTRU ”ELIBERAREA TERENURILOR INDUSTRIALE DISPONIBILE”
Guvernul încurajează implantarea unor noi instalaţii industriale în Franţa, dar duce o politică funciară dură prin obiectivul unei ”artificializări zero net” – un paradox arătat cu degetul de către actori din industrie.
Emmanuel Macron a subliniat că mizează puternic pe ”reciclarea” zonelor industriale dezafectate, în vederea eliberării terenurilor disponibile.
El anunţă o investiţie în valoare de un miliard de euro, prin intermediul Băncii Teritoriilor, în vederea ”punerii la dispoziţia (industriaţilor care doresc să se implanteze în teritorii) a unor gata să fie folosite”.