”I-am mulţumit (lui Vladimir Putin) pentru invitaţia sa la Forumului Economic Internaţional de la Sankt Petersburg” (SPIEF), prevăzut în perioada 14-17 iunie, ”şi i-am spus că nu mă pot duce în Rusia în acest moment”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter Lula.

”Dar i-am spus din nou că Brazilia, la fel ca India, Indonezia şi China, este dispusă la dialog cu ambele părţi care iau parte la conflict, în vederea ajungerii la pace”, adaugă el.

Spe deosebire de multe puteri din Occident, Brazilia nu a impus niciodată sancţiuni financiare Rusiei şi nu a acceptat nici să furnizeze muniţie Ucrainei.

Brasilia încearcă să se poziţioneze ca mediatoare.

Lula a provocat o polemică după ce a afirmat, în mai multe rânduri  că vina războiului este împărţită, în pofida faptului că a condamnat recent invazia rusă a Ucrainei.

În urma summitului G7 de la Hiroshima, preşedintele brazilian s-a declarat ”contrariat” de faptul că nu a discutat în tête-à-tête cu Zelenski.

El a adăugat, cu toate acestea, că nu vede interesul unei întâlniri cu omologul său ucrainean – imediat -. şi i-a acuzatl atât pe Zelenski, cât şi pe Putin, că nu vor pacea.