Ludovic Orban, președintele partidului Forța Dreptei, a declarat miercuri, pentru B1 TV, că sondajul INSCOP comandat de PNL, care arată că votanții PNL și PSD sunt în mare măsură de acord cu o eventuală alianță între cele două mari partide, reprezintă „o crasă manipulare”. El a mai spus că, în fapt, și PNL, și PSD pierde procente în sondaje pentru că alegătorii lor sunt dezamăgiți și se simt trădați. Orban a mai afirmat că dacă în două – trei luni s-ar face alegeri, cele două mari partide n-ar face împreună nici 40%.

Ce a spus Ludovic Orban despre sondajul comandat de PNL

„Acest sondaj de opinie reprezintă o crasă manipulare. Eu în locul dvs nu aș prezenta astfel de sondaje. Un partid care comandă un sondaj poate să modifice datele cum dorește și o face de cele mai multe ori. Sondajele de opinie, pentru cei care fac cu adevărat management politic serios, nu sunt folosite pentru manipularea opiniei publice. Din păcate, actuala conducere a PNL își bate joc de oameni și prezintă niște date care nu au nicio legătură cu realitatea.

Eu niciodată nu am dat publicității sondajele pe care le-am comandat. Am lucrat cu trei case de sondare, cercetările le-am făcut pentru a cunoaște opinia cetățenilor, trendurile, poziționările față de diferite teme.

E ceva neserios și nici nu are niciun efect”, a declarat fostul premier.

Liderul Forța Dreptei a mai spus că, în fapt, ambele mari partide scad în sondaje, iar PNL mai accentuat decât PSD.

Orban: PSD și PNL vor alianță și să-și conserve monopolul asupra puterii
„E visul lor de a rămâne la putere. PSD și PNL își doresc să rămână la putere.

Planul pe care l-a avut Iohannis și pe care l-am dezvăluit încă din perioada congresului – de a mă debarca pe mine pentru că știa că eu niciodată nu voi fi de acord să fac alianță de guvernare cu PSD și apoi alianță electorală cu PSD… E împotriva firii, e anormal și complet nefiresc să încerce să captureze statul, să mențină un monopol al puterii împotriva practic a voinței exprimate de alegători”, a continuat Orban.

Acesta a spus că actuala conducere a PNL practic și-a trădat alegătorii prin asocierea cu PSD, iar PSD și-a trădat alegătorii prin asocierea cu PNL. Numai că PSD a pierdut mai puțin electoral deoarece „PSD a știut să-și pună amprentă mai puternic asupra guvernării și măsurile pe care le-a luat să lovească în electoratul liberal. (…) Au știut să satisfacă clientela electorală”.

Ludovic Orban a mai spus că PNL și PSD n-ar face împreună 50% din voturi așa cum speră: „Evident că vor o alianță și să-și împartă funcțiile de președinte și premier. (…) Mai e încă un an jumate până la alegerile parlamentare și prezidențiale, dar și dacă ar fi peste 2 – 3 luni n-ar avea împreună nici 40%. E posibilă o astfel de alianță. Ea cu siguranță va duce la o repoziționare masivă a electoratului liberal de centru dreapta. Deja cea mai mare parte a alegătorilor din bazinul ne-PSD sunt dezamăgiți, nemulțumiti de Iohannis și PNL și cu siguranță se vor reorienta în viitoarele alegeri”.

Orban: Există posibilitatea construcției unui pol de centru-dreapta

El a precizat că apoi parlamentarii de la Forța Dreptei și-au respectat angajamentele din campanie și au votat în conformitate cu principiile liberale.

„Există posibilitatea construcției unui pol de centru-dreapta, unei largi coaliții liberal-conservatoare care să reprezinte corect și eficient toată zona activă a populației, oamenii care vor să trăiască din munca lor, să trăiască cinstit, care nu vor pomeni. Cred că se vor mobiliza în alegeri cu atât mai mult cu cât PSD se va prezenta în alegeri cu PNL în tentativa lor de a menține monopolul asupra puterii publice”, a mai declarat Ludovic Orban.