Dacă OMV nu plătește această suprataxă în România este doar din vina Guvernului României și a ministrului Finanțelor, a declarat Ludovic Orban înr-o intervenție în emisiunea Bună, România, cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir.

„Este maximul perfidiei, o actiune organizata de dezinformare si de inducerea unei confuzii. Dacă OMV platește sau nu aceasta suprataxa de solidaritate este decizia guvernului prin intermediul ordonantei de urgenta, motivând că transpune un regulament din octombrie 2022, dar de fapt după cum e scrisă ordonanța nu îl transpune identic.

În privința celor care plătesc, în regulament se vorbește despre societățile din UE care acționează în domeniile respective și de sediile lor din țări ale UE. Formularea din OUG prevede care sunt codurile CAEN care se aplică, nu sunt incluse activitatea de comercializare angro, deci sun introduse numai activitațile de extracție de rafinare pentru cărbune de extracție a cărbunelui și de cocsificare.

A doua definire este ca 75% din cifra de afaceri pe care o are compania care are și alte activități să se deruleze în cadrul acestor coduri CAEN și în cazul unor asociate să aibă 50% cifre de afaceri cu compania mamă. Astea sunt definite în OUG și este la latitudinea legiuitorului să definească cine sun plătitorii.

Orice decizie la nivel european, se ia și cu participarea României. problema nu este regulamentul. Dacă OMV nu plătește această suprataxă în România este doar din vina Guvernului României și a ministrului Finanțelor care este inițiatorul acestui act”.