Sursă foto: servuscluj.ro

Proiectul de modernizare a zonei străzii Kogălniceanu este aproape finalizat. Primarul Emil Boc a vizitat astăzi șantierul pentru a verifica progresul lucrărilor. De asemenea, primarul a anunțat că grupul statuar „Școala Ardeleană” va fi amplasat pe un soclu, după discuțiile avute cu reprezentanții UBB și în urma solicitărilor venite din partea comunității.

„Astăzi am fost pe șantier împreună cu colegii mei pentru a verifica stadiul lucrărilor pentru proiectul de modernizare a unei părți din zona istorică a orașului (str. Mihail Kogălniceanu și străzile adiacente Universității, Emmanuel de Martonne, axa nord-sud alcătuită din străzile János Bolyai – Hermann Oberth – Kovács Dezsö, Gaál Gábor și Baba Novac). Lucrările avansează și sunt în grafic, stadiul fizic fiind de 65%. Termenul de finalizare este în a doua parte a acestui an.

Având în vedere discuțiile și pozițiile exprimate în cadrul dezbaterii publice a bugetului municipiului Cluj-Napoca, a pozițiilor exprimate de Universitatea Babeș-Bolyai și a solicitărilor din spațiul civic local, am solicitat proiectantului și constructorului modificarea soluției inițiale din concursul de soluții (la sol) și amplasarea pe SOCLU a Grupului statuar „Școala Ardeleană”. De asemenea, am solicitat ca soluția propusă (cu soclu) să se integreze în spațiul arhitectural și urban existent din perspectiva materialelor utilizate și a dimensiunilor grupului statuar”, a precizat ieri primarul Emil Boc.

Zona străzii Mihail Kogălniceanu se modernizează prin pietonalizarea mai multor tronsoane de străzi, accesul fiind permis doar riveranilor sau în situații de urgență pentru mașini, iar bicicliștii vor circula împreună cu pietonii, în conceptul numit „shared space”.

De asemenea, peste 250 de arbori vor fi plantați, iar sistemul de iluminat va fi modernizat cu tehnologie LED. Vor fi amplasate stații de încărcare pentru mașini, trotinete și biciclete electrice, precum și rastele pentru parcarea bicicletelor.

În zona în care se află sediul Universității Babeș-Bolyai, va fi construit un monument în amintirea rectorilor universității de la înființare până în prezent. De asemenea, pe strada Universității este propusă readucerea la locul inițial a statuii „Sfânta Maria Protectoare”, iar parcarea actuală va fi transformată într-o piațetă. Proiectul, finanțat prin fonduri europene, are o valoare de aproximativ 10 milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.