Loredana Groza este una dintre cele mai apreciate artiste din România. S-a lansat în perioada comunistă cu o melodie care „a rupt” toate clasamentele muzicale de pe la noi. Ulterior, cariera sa a luat avânt, după 1989, fapt ce i-a adus numeroase satisfacții. Datorită muzicii, Loredana a văzut numeroase locuri din lume, iar unul i-a atras atenția în mod special. Puțin a lipsit ca artista să părăsească România și să se mute acolo.

Înainte de 1989, în comunism, toți tinerii fredonau „Bună seara iubito”, o melodie modernă, cu totul diferită de ceea ce se cânta pe vremea aceea, lansată de Loredana Groza. Se poate spune că tânăra din Bacău a dat lovitura cu piesa respectivă, fapt ce a propulsat-o între vedetele muzicii ușoare din Epoca Comunistă.

Succesul de pe scenă i-a deschis toate porțile, dându-i posibilitatea să vadă țări străine și locuri interzise marii majorități a românilor de rând. În acea perioadă, de mari restricții, Loredana Groza chiar s-a gândit să emigreze, să rămână în Occident, mai exact în Germania Federală, statul care îi atrăgea pe toți cei ce fugeau din comunism.

Tatăl vedetei, poetul Vasile Groza a vorbit despre primele deplasări peste hotare ale fiicei sale, din perioada comunismului. Loredana a fost plecată în Polonia, dar și în Coreea de Nord. Cu prilejul unui eveniment din fostul RFG (Republica Federală Germană), a povestit Vasile Groza, ea a fost tentată să nu mai revină în țară.

„Prima oară a fost, cred, în Polonia, cu Gabriel Cotabiță. Apoi în Coreea de Nord, la festival. A stat o lună de zile. A fost marea ei ieșire. De asemenea, la festivalul de la Dresda, până în Revoluție, unde a luat și un premiu. A făcut o impresie mare acolo. Cu ocazia asta, a ajuns și în RFG, singură. Când s-a văzut acolo prin magazine, s-a gândit: «Ce ar fi să nu mă mai întorc. Dar, ce să fac aici?». Și a venit înapoi”, a povestit poetul Vasile Groza.

Loredana s-a gospodărit singură de la început

Tatăl Loredanei a mai relatat că după o vizită în Israel, impresionată de abundența de mărfuri și de bunuri din magazine, artista a revenit în România cu o valiză plină de dulciuri.

„Dar tot în acea perioadă, a fost și în Israel. Și când a simțit libertatea aceea, cu de toate, a venit acasă cu o valiză de bomboane. A umblat mult și aș putea să spun că dacă aș fi locul ei aș scrie niște cărți, pentru că are multe de spus. Are deja scrise două cărți”, a mai spus Vasile Groza.

El a precizat că Loredana Groza a fost pe picioarele ei încă de la începuturile carierei în muzică, astfel că nu a avut nevoie de ajutorul familiei. Mama ei, învățătoare, a ajutat-o în schimb, să se lanseze în carieră, fiindu-i manager, în perioada de început.

„Din capul locului, ea și-a făcut autogospodăria ei. A început să cânte de la Steaua fără nume și Mamaia, pe bani, și și-a făcut singură conduita, fie bănească sau cea de creație. Pe timpul acela nu se făceau colaborări plătite, fiecare compozitor voia să se afirme, prin cântăreți. (…) La început, soția mergea cu ea, ea era impresarul, managerul ei. Mergea, făcea, dregea, fiind o femeie cu gust, ca acum. E omul perfect. Și așa e și Lori. Nu pleacă de acasă, dacă nu e perfectă. E foarte pretențioasă, prin tot ce face”, a adăugat Vasile Groza, pentru Impact.