Gorkem s-a născut la Paris, într-o familie turcă. Are 23 de ani și e student la Facultatea de Farmacie din cadrul UMF Cluj. După catastrofa din Turcia și Siria, a încercat să afle cum se poate implica de la distanță. A văzut un anunț privind organizarea unui centru pentru donații, într-o hală din vecinătatea Clujului, și s-a prezentat să dea o mână de ajutor. L-au însoțit patru colegi francezi, Mohand, Ilias, Alexandre și Amir.    

La ieșirea din Apahida, comună de la marginea Clujului, o hală a fost transformată într-un spațiu de colectare a ajutoarelor pentru Turcia, după cutremurele de luni dimineață. Îi aparține omului de afaceri Vasile Vita, care e și consul onorific al Turciei la Cluj. Din acest weekend se vor deschide două spații și în oraș, în piețele Flora și Hermes.

Lecția de solidaritate cu drama turcilor oferită de studenții străini de la UMF Cluj: „Turcia e patria și viața mea, mama și tatăl meu” 
Ajutoare colectate la punctul din Apahida

Punctul din Apahida e destul de greu accesibil, dar chiar și așa au ajuns aici oameni care au lăsat saci cu haine, radiatoare pe ulei, produse de igienă, medicamente sau alimente neperisabile.

„Kadin Mont”, „Erkek Mont”

La intrarea în hală e parcată o dubiță cu numere de Germania pe parbrizul căreia e afișat un fular cu însemnele echipei Trabzonspor. Înăuntru, câțiva tineri muncesc să sorteze articolele de îmbrăcăminte și să le așeze în cutii pe care notează cu carioca în funcție de specificul lor: Kadin Mont – haine pentru femei, Erkek Mont – haine pentru bărbați, battaniye – pături, Eldiven atki sapka – mănuși, fulare, căciuli.

Tinerii vorbesc în franceză și se coordonează fără probleme. „Le scotch, gars!”, se aude când o cutie e plină și e nevoie de bandă adezivă.

Lecția de solidaritate cu drama turcilor oferită de studenții străini de la UMF Cluj: „Turcia e patria și viața mea, mama și tatăl meu” 
Haine, pături, medicamente sunt puse în cutii care urmează să fie trimise în zonele din sudul Turciei afectate de cutremure

„Îmi doresc ca oamenii să fie salvați de sub dărâmături”

Gorkem Cagrici conduce echipa, un tânăr turc, născut în Franța și student în anul III la Farmacie la Cluj. Spune că a văzut un mesaj pe site-ul Ambasadei Turciei la București legat de deschiderea spațiului de colectare în Apahida și s-a hotărât să se implice. Patru colegi de an, francezi, l-au urmat fără să le-o fi cerut. „Mă ajută de două zile, au venit pur și simplu cu mine când au aflat ce vreau să fac, le sunt recunoscător”, explică tânărul.

N-a apucat să asimileze imaginile din ultimele zile. Spune că-i dau lacrimile când se gândește la drama prin care trec conaționalii săi.

Lecția de solidaritate cu drama turcilor oferită de studenții străini de la UMF Cluj: „Turcia e patria și viața mea, mama și tatăl meu” 
Gorkem Cagrici este tânărul turc care conduce echipa de ajutoare

„Prefer să nu mă gândesc prea des la ceea ce simt și să încerc să mă concentrez pe cum pot eu contribui, pe cum aș putea da și eu o mică mână de ajutor. Îmi doresc ca oamenii să fie salvați de sub dărâmături și salvatorii să ajungă la ei în siguranță”, mărturisește Gorkem. Are familie la Ankara, în capitală, și vorbește emoționat despre țara lui.

„E o plăcere să pot da o mână de ajutor”

„Ceea ce simt pentru Turcia e ceva de nedescris, e singurul lucru pentru care mi-aș putea da viața. Suntem educați în spiritul acesta, care e prezent în toate familiile turce. Turcia e patria noastră, e viața noastră, mama și tatăl nostru”, spune studentul.

Lângă el sunt Mohand Touzene, Amir Miliani, Alexandre Tauzin și Ilias Raji. Primii trei sunt parizieni, Ilias e din Nisa. Sunt colegi la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. Peste 3.000 de studenți internaționali, din 60 de țări, studiază la UMF.

Lecția de solidaritate cu drama turcilor oferită de studenții străini de la UMF Cluj: „Turcia e patria și viața mea, mama și tatăl meu” 
Mohand, student din Paris, la UMF Cluj

Mohand e jovial, ne învață franceză în timp ce manipulează cutiile. „Baguette, fromage, cest facile!”. Are origini franco-algeriene și spune că nu e mare lucru să ajute la sortarea unor articole de îmbrăcăminte.

„În Turcia și Siria a avut loc un dezastru. Gorkem a lansat un apel pentru ajutor și mulți studenți au donat haine, alimente și medicamente. Am adunat totul pentru a le trimite în Turcia și, văzând situația, îmi face plăcere să fiu aici și să pot da o mână de ajutor”, mărturisește tânărul.

„Și o pereche de șosete contează”

Ömer Korkut a venit și el să ajute la organizarea centrului de donații. E stabilit din 2002 la Cluj, are o afacere și e student la Educație Fizică și Sport. E unul dintre sponsorii echipei de fotbal CFR Cluj și a adus din partea clubului câteva sacoșe cu haine.

Lecția de solidaritate cu drama turcilor oferită de studenții străini de la UMF Cluj: „Turcia e patria și viața mea, mama și tatăl meu” 
Ömer Korkut e stabilit în România de 22 de ani

„E frig acum și e nevoie de haine groase, de pături, de geci, de ghete. Și o pereche de șosete contează, dacă putem trimite”, crede Ömer.

„Au venit și din alte orașe să doneze, din județul Hunedoara de exemplu – oameni care au dat bani, alții care au adus saci cu haine. Noi, turcii, suntem obișnuiți cu cutremurele, dar nu atât de mari și cu atât de multe pierderi de vieți omenești. E foarte dureros, sunt 11 orașe afectate, mi-am pierdut șase verișori în Adiyaman și Hatay. Măcar atât să facem, să-i ajutăm acum pe oamenii care au nevoie. Facem orice, apelăm la oricine poate să ajute”, a mai spus Ömer.

Ajutoarele, trimise la București, apoi în sudul Turciei

Pe lista donatorilor din ultimele zile s-a aflat și un centru creștin din Baia Mare, dar și oameni simpli. Cutiile vor fi încărcate într-un camion și trimise la București, la centrul de colectare organizat de Asociația Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD).

Lecția de solidaritate cu drama turcilor oferită de studenții străini de la UMF Cluj: „Turcia e patria și viața mea, mama și tatăl meu” 
Ajutoarele colectate la centrul din Apahida vin în mare parte de la oameni simpli, studenți și asociații

Consulul onorific al Turciei la Cluj-Napoca, Vasile Vita, care e și socrul europarlamentarului Rareș Bogdan, a mărturisit că a fost sunat de o femeie care l-a întrebat câte TIR-uri încărcate a trimis spre zonele afectate de cutremurele de la începutul săptămânii.

„A trimis 3.300 de lei, o să-i depunem în contul acela publicat. Mi-a spus că are foarte mulți prieteni turci. A criticat mobilizarea noastră, din exterior e o critică justificată, dar, din interior, ce pot să facă câțiva oameni? Vom deschide niște puncte de colectare și în Cluj. E o mare catastrofă, că se întâmplă în Turcia sau oriunde altundeva. E suficient să te uiți să vezi ce s-a întâmplat. Nu se poate descrie suferința de acolo”, a declarat Vita.