Sursă foto: stiridecluj.ro

Județul Cluj dispune un laborator modern de căutare și salvare, care include o dronă performantă cu o cameră de termoviziune și o cameră separată mobilă cu aceeași funcție. Această dotare ajută salvatorii să identifice mai ușor posibilele victime în timpul intervențiilor la care sunt chemați.

În plus, o asociație din Cluj-Napoca a creat și un laborator mobil de căutare și salvare, echipat cu o dronă care are camere de termoviziune, pentru a ajuta la găsirea rapidă a persoanelor aflate sub dărâmături.

Putem să scanăm persoanele şi în momentul când este noapte afară. Drona are o funcție super inteligentă pe acest tip de misiune.„, a afirmat Andrei Bonţidean, directorul Asociației Medical International Rescue, într-o intervenție televizată.

Putem în momentul în care am identificat ceea ce căutăm, să punem drona să urmărească acea persoană, să ne trimită coordonatele GPS, în mod real. Dat fiind faptul că drona ne permite să avem o vedere de sus, ne ajută să acoperim o zonă largă în în foarte scurt timp. Partea de termoviziune ne ajută să identificăm persoane chiar dacă este o altitudine mare, putem urca cu drona până la 1.500 de metri.„, a mai spus acesta.

Investiția în laboratorul mobil de căutare-salvare a fost de aproximativ 10.000 de euro. Acesta este compus dintr-un autoturism 4×4 echipat cu o altă cameră de termoviziune mobilă și o dronă cu cameră de termoviziune de ultimă generație. Laboratorul mobil va fi folosit în toate operațiunile echipelor de intervenție și va fi disponibil gratuit. În zilele următoare, se vor încheia protocoale cu ISU și IPJ Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.