Printre coline acoperite de pădure, odată ce ieși din orașul Băicoi, Drumul Județean 215 te poartă prin satele comunei Scorțeni. Am trecut prin aceste localități și am văzut dezvoltarea uniformă a celor 5 sate: Scorțeni, Bordenii Mari, Bordenii Mici, Sîrca și Mislea.

Prin aceste locuri dacă treci, te bate gândul să rămâi. Pitorescul zonei, dar și voința administrației de a mișca lucrurile într-o direcție bună sunt motivele care te determină să te gândești că aici poate fi acasă.

Haideți să vă povestesc ce m-a impresionat, de am ajuns să scriu aceste rânduri. În primul rând grija față de copii. Administrația locală a reușit în ultimii ani să finalizeze lucrările la Grădinița cu Program Prelungit din Scorțeni, loc unde 44 de copii învață, mănâncă și beneficiază de toate facilitățile pe care le oferă instituția de învățământ, gratuit. Această lucrare a fost realizată în cadrul proiectului FEADR, din fonduri AFIR.

Un loc plin de Dumnezeu, dovedește intențiile bune ale edilului din Scorțeni. Asta am simțit când acesta mi-a povestit cu smerenie faptul că dorința sa a fost să construiască câte o troiță în fiecare sat, din fonduri proprii și alte surse de finanțare, fără bani publici.

În subordinea Școlii Gimnaziale Scorțeni activează cele 2 grădinițe: una cu program normal și cea de care v-am povestit, cu program prelungit.

Cu sprijinul unui ONG, în parteneriat cu Școala și cu Primăria, clădirea Școlii Scorțeni a fost reabilitată, iar dintr-o sponsorizare a OMV Petrom a fost amenajat un spațiu pentru recreere și alte activități de robotică.

În parteneriat cu Consiliul Județean Prahova, prin proiectul de creștere a gradului de digitalizare, Școala Gimnazială din Scorțeni cu toate structurile din subordine a fost dotată cu tablete, table interactive, videoproiectoare și laptopuri noi.

La Grădinița cu program normal a fost înlocuită centrala termică.

Școlile din Scorțeni, Bordenii Mari au beneficiat de reabilitare în vederea obținerii avizului ISU și au fost dotate cu tâmplărie PVC.

La Mislea, într-unul din corpurile școlii, a fost amenajată Grădinița cu program normal, ceea ce denotă grija pe care autoritățile o au față de educația copiilor din comună.

Prin parteneriatul Primăriei cu Școala și un ONG, au fost susținute activitățile Căminului Cultural Scorțeni, de care au beneficiat membrii Ansamblul de Dansuri “Datina”, al Consiliului Local Scorțeni, cât și activitățile de pictură, canto și chitară. Artiștii au fost susținuți să participe la concursuri internaționale, unde au obținuți numeroase premii.

Terenul de sport din incinta Școlii Scorțeni este sintetic și a fost construit tot prin fonduri AFIR.

Primăria Scorțeni susține sportul

Sprijin financiar pentru echipele de fotbal din cadrul Clubului Sportiv Scorțeni, la care activează 2 echipe: Mislea și Bordeni.

A fost elaborată documentația tehnică privind construirea de vestiare și reabilitarea tribunei.

Primăria Scorțeni a găsit oportunitate extinderii rețelei de gaze pe toate străzile din satul Scorțeni, venind astfel în ajutorul locuitorilor. Această extiendere a fost realizată de sprijinul Distrigaz, pe străzile Plaiului și Aleea Plaiului, Buturugi și Aleea Buturugi, Valea Scortii și Aleea Independenței.

Infrastructura rețelei de gaze a fost realizată în comuna Scorțeni, în satele Bordenii Mari, Bordenii Mici și Sîrca cu bani de la bugetul local.

Extinderea iluminatului public în Bordenii Mari, pe DJ215 – Zona Valea Seacă, prelungire strada Grădina Mare și strada Pompierilor; în satul Bordenii Mici, DJ215, prelungire strada Victoriei; în satul Sîrca prelungire I.L. Caragiale.

Creșterea eficienței energetice prin montarea unui număr total de 277 lămpi cu telegestiune inteligentă pe LED, pentru a beneficia de un consum redus de energie în comuna Scorțeni.

De notorietate națională, în toamna lui 2022, a avut loc amenajarea unui spațiu de agrement, la Bordenii Mici, pe o suprafață de 4,2 hectare, unde au fost plantați 16.000 de puieți de stejar, ulm și tei.

Printre realizările administrației conduse de primarul Iulian Barbu, menite să îmbunătățească nivelul de trai al locuitorilor din comună, se numără proiecte importante care s-au concretizat în ultimii 3 ani și jumătate.

Primarul comunei a inițiat amenajarea centrelor din toate satele, trotuare, rigole betonate pentru scurgerea apei și podețe de acces.

Semnalizare reflectorizantă la trecerile de pietoni, în toată comuna.

Amenajarea parcului din Scorțeni, cu fonduri de la bugetul local.

Cadastrare gratuită în peste 50% din comună.

Facilitarea plăților impozitelor și taxelor locale, online prin implementarea ghișeul.ro și plăți cu POS.

Refacere străzi, pod și apărări de mal, în zona Școlii din Mislea.

Prin GAL Colinele Prahovei, a fost achiziționat un buldoexcavator care să deservească întreaga comună.

Campanii de sterilizare a câinilor fără stăpân, gratuite.

Analize medicale gratuite pentru toți locuitorii comunei și sprijin al cabinetelor medicale pentru analize dedicate femeilor.

Înființarea unui ONG, pe raza comunei Scorțeni, în parteneriat cu Fundația Comunitară Prahova.

Extinderea și modernizarea sediului primăriei, ajutorarea lăcașelor de cult și nu în ultimul rând modernizarea continuă a infrastructuri prin asfaltare, trotuare și drumuri pietruite sunt fapte, nu vorbe, care definesc mandatul de primar al lui Iulian Barbu, la Scorțeni.

Principale proiecte de viitor ale administrație din Scorțeni sunt următoarele:

Sistem de canalizare în toată comuna;

Piste de biciclete;

Continuarea modernizării infrastructurii;

Amenajare parc de agrement cu loc de joacă și piață pentru producătorii locali, la Mislea;

Amenajarea unei stații PECO în centrul satului Mislea;

Achiziționare microbuz școlar electric, din fonduri europene;

Montarea unor stații de încărcare mașini electrice;

Realizarea proiectului “ȚINUTUL STEJARILOR”, pentru dezvoltarea agroturismului și atragerea de investitori;

Amenajarea unui cimitir în satul Mislea;

Înființarea Serviciului de Gospodăriere Comunală;

Achiziționarea unei autoutilitare, din bani europeni.

P.S. Să nu uităm că la momentul scrierii acestui material, adică sâmbătă, 18 mai 2024, Comuna Scorțeni este un real șantier! Lucrările de asfaltare sunt în plină desfășurare în toate satele, aceste lucrări fiind posibile cu sprijinul Consiliului Județean Prahova!

Așadar, considerăm că unde există voință, nu se pot pune piedici, iar Scorțeni este încă un exemplu bun de urmat!