La Cluj-Napoca s-a creat primul registru medical pentru prevenirea bolilor de inimă din România, iar acesta urmează să fie extins la nivel național. Până în prezent, au fost înregistrați peste 1.300 de pacienți bolnavi. Prin intermediul acestui registru, medicii și pacienții pot urmări mai ușor istoricul medical.
Pentru implementarea acestui registru unic în România, medicii din Cluj, Bihor și Timișoara au primit 2,5 milioane de euro din fonduri norvegiene. În Europa există multe astfel de registre medicale cu sute de mii de pacienți, însă România este abia la începutul acestui proces.
„Orice ţară are registre medicale. Un astfel de registru ne ajută foarte mult să înţelegem ce se întâmplă în zona noastră sau la nivel naţional. Există registre pentru toate tipurile de boli, iar ţările dezvoltate au de mult registre şi au sute de mii de pacienţi înrolaţi, se pot scoate de acolo orice fel de date, şi despre evoluţia unei patologii, şi indicatorii care sunt la ora respectivă. Pe baza acestora se scriu ghiduri, se fac îndrumări. Acest registru lipsea din panoplia registrelor naţionale, aşa încât este un lucru foarte bine venit, care ne va ajuta foarte mult”, a afirmat Prof. dr. Adrian Molnar, director medical Institutul Inimii din Cluj-Napoca.
În plus, acest registru permite o urmărire mai ușoară a istoricului medical al pacienților după înregistrarea lor. Deși proiectul a fost inițiat la Cluj, există un contract cu Ministerul Sănătății pentru a-l implementa la nivel național. De asemenea, prin intermediul acestui program, s-a achiziționat recent un aparat de RMN de care era mare nevoie la Cluj.