Vicepremierul României și președintele UDMR, Kelemen Hunor, este de părere că aderarea României la spațiul Schengen reprezintă o provocare și că acest obiectiv trebuie atins până la finele anului 2023, ca să nu se înregistreze ”un eşec catastrofal pentru solidaritatea europeană”.

În opinia acestuia, dacă țara noastră nu este acceptată în Schengen anul acesta, următoarea șansă va veni abia peste doi ani, în 2025.
Astfel, ”Schengen-ul este o altă provocare pentru fiecare dintre noi, pentru Guvern şi cred că trebuie să facem un efort peste efort ca să rezolvăm în 2023 intrarea în Schengen. Dacă nu va rezolva, atunci până în 2025 nu va fi pe nicio agendă, fiindcă nu se poate. (…) Dacă nu se rezolvă în 2023, până în 2025 este în paranteză. Dar ar fi un eşec pentru CE şi pentru toată Uniunea Europeană la un loc fiindcă în momentul în care există criterii tehnice îndeplinite şi de noi şi de bulgari, atunci trebuie să arăţi ceva consistent şi un succes pentru UE, pentru a arăta o solidaritate”, a declarat Kelemen Hunor pentru TVR Info.

Kelemen Hunor a lăudat decizia Suediei de a susține România și Bulgaria
În contextul Schengen, liderul UDMR a mai precizat că decizia Suediei, care a preluat președinția Consiliului UE la data de 1 ianuarie, de a susține România în demersul său este o abordare ”corectă şi decentă”, deoarece nimeni nu își dorește un eșec.
În afirmaţiile sale, ”Cred că se poate obţine un acord în acest an. Trebuie un acord între cele 4 ţări, dar e nevoie şi de ajutorul CE şi al Suediei. După alegerile din Austria sper că se vor schimba lucrurile. (…) Orice zi pierdută este o greşeală, dar eforturile diplomatice trebuie depuse permanent, trebuie căutat dialogul. Şi România şi Bulgaria fac un efort diplomatic consistent pentru a ajunge la o înţelegere în 2023 sub preşedinţia suedeză sau spaniolă. Dar în 2023 trebuie închis acest dosar, dacă se poate. (…) Încă un eşec, prin refuzul intrării celor două ţări în Schengen, ar fi un eşec catastrofal pentru solidaritatea europeană. Oamenii rămân cu un gust amar, creşte euroscepticismul, ceea ce nu doreşte nimeni”, a adăugat el.
Din punct de vedere politic, Kelemen Hunor a mai menționat că, pentru ca țara noastră să intre în spațiul de liberă circulație, este nevoie de un efort comun al miniştrilor MAI şi de Externe, Lucian Bode şi Bogdan Aurescu, împreună cu Guvernul şi preşedintele României.
Aşadar, ”Eu încerc să fiu realist şi cred dacă toţi pun umărul se poate realiza până la sfârşitul anului”, a încheiat vicepremierul.