Sursă foto: servuscluj.ro

Ieri a avut loc inaugurarea unei noi platforme de staționare pentru încă 4 aeronave la Aeroportul din Cluj. Această modificare era necesară mai ales în contextul deciziei de a intra în spațiul Schengen. De asemenea, se desfășoară extinderea terminalului de plecări al aeroportului clujean cu 7200 de metri pătrați.

Noua platformă, cu 4 locuri de staționare, a fost construită cu fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare. Valoarea totală a proiectului a fost de 33.253.408,34 lei, din care 10.942.580,28 lei au fost asigurați de Uniunea Europeană, iar 1.673.571,08 lei provin de la Bugetul de Stat.

Platforma este dotată cu sisteme de balizaj și de iluminat de ultimă generație, având o suprafață construită de 32.251 mp, din care aproximativ 15.800 mp reprezintă cele 4 locuri de staționare pentru aeronave. Implementarea acestui proiect va permite Aeroportului Cluj să ofere companiilor aeriene posibilitatea de a suplimenta frecvențele de zbor sau de a introduce noi destinații.

Conectarea platformei la pista de decolare – aterizare și la noua cale de rulare paralelă cu pista va facilita circulația aeronavelor și va optimiza activitățile operaționale în condiții de siguranță.

După finalizarea extinderii terminalului de plecări cu 7200 de metri pătrați, traficul de pe Aeroportul Cluj va fi aproximativ 30% non-Schengen și 70% Schengen. Acest lucru va reduce timpul de așteptare pentru călători, deoarece nu vor mai fi necesare controalele pașaportului la plecare sau la destinație, în cazul călătoriilor către destinațiile Schengen. Lucrările de extindere a terminalului de plecări sunt în curs și se estimează că vor fi finalizate în luna mai.

David Ciceo, directorul aeroportului, a declarat: „Extinderea terminalului a fost necesară având în vedere creșterea mare a numărului de pasageri în zonele de regrupare, deja capacitatea era limitată având în vedere că anul trecut am depășit 3 milioane de pasageri și avem o estimare de creștere și pentru anii viitori, a fost necesar să extindem aceste capacități dar aceasta a fost necesară și având în vedere intrarea României în Schengen, cu traficul aerian. Noi anul trecut am avut 92 la sută trafic internațional și doar 8 la sută trafic intern”.
La Iași, precum și la Sibiu, au fost efectuate lucrări de extindere a terminalului de pasageri de pe aeroporturi. În ciuda acestor îmbunătățiri, pentru anul curent se prognozează o scădere a traficului aerian, deoarece unele companii aeriene au o parte semnificativă din flotă inactivă, iar livrările de aeronave noi întârzie în întreaga lume.
David Ciceo: „În țara noastră trebuie să fim prudenți cu creșterea numărului de pasageri pentru că unele companii au probleme cu motoarele, care trebuie verificate și din acest motiv multe companii au avioanele disponibilizate. În momentul de față nu sunt suficiente aeronave pe piața asadar nu credem ca va fi sub nivelul 2023 dar din acest motiv ne va trebui o anumită prudență în această privință”.
David Ciceo, în calitate de președinte al Asociației Aeroporturilor din România, a declarat că țara este pregătită pentru aderarea la zona Schengen.

„Suntem pregătiți, am avut întâlniri toate aeroporturile cu conducerea Inspectoratului de Frontieră, fiecare aeroport a creat o echipă, în care colaborăm cu poliția de frontieră, cu vama, și să știți că si politia de frontieră și Vama, stau foarte bine din punct de vedere tehnic, îndeplinim toate condițiile”.

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a înregistrat un record de 3.240.750 de pasageri la sfârșitul anului 2023, în creștere cu 11% față de anul 2019 și cu 23% mai mult decât în 2022. Aceste cifre au consolidat poziția sa ca fiind cel mai important aeroport regional al țării.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.