Ministrul de Externe din Ucraina, Dmitro Kuleba, susține ferm că vizita-surpriză a preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, la Kiev transmite un semnal clar Rusiei, acela că „nimănui nu îi este frică” de ea. La rândul său, președintele american avertizează că „războiul de cucerire al lui Putin eșuează”.Joe Biden, la Kiev: „Războiul de cucerire al lui Putin eşuează”
La doar câteva ore distanță după ce Joe Biden a ajuns la Kiev, ministrul de Externe din Ucraina, Dmitro Kuleba, a spus că vizita sa surpriză transmite un semnal clar Rusiei, acela că „nimănui nu îi este frică” de ea. Potrivit spuselor sale, vizita-surpriză a lui Joe Biden în Ucraina este „una istorică” şi atât președintele SUA, cât şi președintele Ucrainei sunt încântaţi de discuțiile purtate.„Această vizită este victoria poporului ucrainean şi a preşedintelui Zelenski. A fost efectuată în pofida a tot pentru binele victoriei Ucrainei şi a întregii lumi libere. Este un semnal clar pentru mlaştină – nimănui nu-i este frică de tine!”, a zis, luni, Dmitro Kuleba, potrivit unui comunicat de presă.Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a mulţumit lui Joe Biden pentru că a efectuat o vizită-surpriză la Kiev „într-un moment foarte dificil”.„Această discuţie ne aduce mai aproape de victorie. Astăzi negocierile noastre au fost foarte fructuoase… Au fost foarte importante şi cruciale”, a afirmat Volodimir Zelenski în declaraţiile comune cu Joe Biden în faţa presei.Acesta a precizat, totodată, că rachetele cu rază lungă de acţiune sunt în discuţie şi că a luat notă de ajutorul suplimentar promis de Biden.„Acesta este un semnal clar că tentativa Rusiei de relansare nu va avea nicio şansă”, a zis Voldimir Zelenski, potrivit unui jurnalist care a făcut deplasarea împreună cu Joe Biden la Kiev, citat fiind de agenția de presă Reuters.„Rusia vrea să şteargă Ucraina de pe hartă. Războiul de cucerire al lui Putin eşuează”, a adăugat Joe Biden.Biden, vizită surpriză la Kiev
Biden a efectuat luni, 20 febuarie 2023, o vizită-surpriză la Kiev, cu câteva zile înaintea marcării unui an de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, 24 februarie 2022.EFE menţionează că aceasta este prima vizită a preşedintelui american în Ucraina de la declanşarea invaziei ruse. Vizita lui Joe Biden nu a fost anunţată din raţiuni de securitate. Detaliile referitoare la programul şi la modul în care el a ajuns la Kiev rămân neclare, scrie agenția de presă dpa.Biden s-a întâlnit la Kiev cu Volodimir Zelenski. Cei doi lideri s-au văzut ultima dată pe data de 21 decembrie 2022, în timpul unei deplasări istorice a preşedintelui Ucrainei la Washington, în cadrul primei sale vizite în străinătate după izbucnirea războiului.Biden a anunţat cu prilejul vizitei sale la Kiev un ajutor suplimentar în valoare de 500 de milioane de dolari americani şi a transmis că în această săptămână va anunţa noi sancţiuni împotriva Rusiei. La rândul său, Volodimir Zelenski a declarat că a discutat cu Joe Biden despre armament cu rază lungă de acţiune.