Japonia

Japonia a pus deoparte peste 2 miliarde de dolari pentru a achizitiona si desfasura rachete Tomahawk de fabricatie americana pe distrugatoarele sale navale, ca parte a unei dezvoltari istorice a apararii pentru a descuraja China si Coreea de Nord, potrivit The EurAsian Times.

Cheltuielile fac parte din bugetul record al apararii, care se ridica la 6.820 de miliarde de yeni (51,4 miliarde de dolari) pentru anul fiscal care incepe in aprilie si care a fost aprobat de cabinet la 23 decembrie.

Japonia a anuntat saptamana trecuta ca aproape va dubla cheltuielile militare in urmatorii cinci ani, marcand una dintre cele mai mari consolidari militare de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

In cel mai recent buget al sau, Japonia a alocat aproximativ 10,6 miliarde de dolari pentru a dezvolta capacitatea de a folosi rachete produse in Japonia pentru a lovi tinte militare din tari inamice in cazul unui atac. Acest lucru reprezinta o schimbare majora in strategia menita sa descurajeze natiunile vecine sa lanseze o ofensiva.

Ministrul Apararii, Yasukazu Hamada, a declarat ca Japonia ar putea lansa o contraofensiva inainte de a fi lovita de rachete sau alte arme daca ar constata ca un adversar planuieste un atac. Potrivit unor politicieni din opozitie, daca Japonia interpreteaza incorect obiectivele unui inamic, risca sa declanseze involuntar un conflict.

In august, China a lansat rachete in apa in apropierea catorva dintre insulele sudice ale Japoniei, ca parte a unei desfasurari militare in jurul Taiwanului. Coreea de Nord a lansat o racheta deasupra Japoniei in octombrie.

Rachetele Tomahawk vor costa 1,6 miliarde de dolari, iar 832 de milioane de dolari vor fi alocate pentru suport tehnic si instruire pentru a se asigura ca distrugatoarele Aegis ale Japoniei le pot lansa.

Ministerul Apararii a declarat ca se anticipeaza ca desfasurarea rachetelor va incepe dupa primavara anului 2026.

Ministerul a declarat ca pretul rachetelor, care in general costa armata americana aproximativ 1,7 milioane de dolari fiecare, va fi negociat. Acesta a ales sa nu precizeze cate rachete doreste sa achizitioneze.

Atat Pentagonul, cat si compania care produce Tomahawk-urile, Raytheon Technologies Corp, au refuzat sa comenteze cu privire la orice viitoare vanzari de arme.

De ce doreste Japonia sa achizitioneze Tomahawk?

Rachetele de croaziera Tomahawk sunt arme de precizie care pot lovi tinte cu exactitate, chiar si in spatii aeriene bine pazite. Aceste rachete sunt lansate de pe nave si submarine.

Rachetele de croaziera Tomahawk pot distruge structuri si pot lasa cratere de explozie cu o latime de pana la 6 metri. Aceasta putere provine din faptul ca pot transporta un focos conventional de aproximativ 1.000 de kilograme.

Aceste rachete cu raza lunga de actiune au fost concepute pentru a zbura la viteze subsonice, pastrand in acelasi timp o altitudine joasa, ceea ce face imposibila detectarea lor de catre radare. Ele sunt capabile sa patrunda adanc in teritoriul inamic.

Aceste rachete au fost utilizate pe scara larga in Libia, Siria si Irak, iar SUA detin un stoc de aproximativ 4.000 de rachete. Se anticipeaza ca 100 dintre ele vor fi folosite in fiecare an pentru antrenamente si teste.

Singurul client de export al Tomahawks in acest moment este Marea Britanie. De asemenea, Australia si-a manifestat interesul de a cumpara rachete care ar putea fi modificate pentru a fi lansate din actuala sa flota de submarine.

Potrivit proiectului CSIS Missile Defense Project, Tomahawks pot fi lansate „de pe peste 140 de nave si submarine ale marinei americane, inclusiv patru submarine convertite din clasa Ohio, precum si submarine din clasa Astute, Swiftsure si Trafalgar ale marinei regale britanice”.

Tokyo intentioneaza sa cheltuiasca aproximativ 38 de miliarde de dolari in urmatorii cinci ani pentru a desfasura rachete care pot ataca o tinta inamica de la o distanta mare. Achizitiile de Tomahawk fac parte din acest plan.

Tokyo intentioneaza, de asemenea, sa mareasca raza de actiune existenta a rachetei sol-nava Type 12, de fabricatie nipona. Aceste rachete modificate nu vor fi pregatite pana in primavara anului 2026 sau poate chiar mai tarziu, potrivit estimarilor.

Ministrul apararii a declarat ca Japonia a dorit sa aiba la dispozitie o racheta deja testata pe campul de lupta, precum Tomahawk, in cazul in care proiectele sale de rachete de productie interna ar fi intarziat. „Nu stii niciodata ce se va intampla in faza de dezvoltare”, a remarcat el.

Tokyo a fost alarmat de sutele de rachete balistice ale Coreei de Nord care pot ajunge in Japonia, dar unii experti considera ca potentialul aventurism militar al Beijingului in apropierea Taiwanului si a insulelor Senkaku, controlate de Japonia, reprezinta o amenintare mai apropiata.

Pentagonul estimeaza ca China detine peste 1.000 de rachete balistice si aproximativ 300 de rachete de croaziera cu baza la sol capabile sa loveasca Japonia. In cazul in care Taiwanul ar fi atacat, analistii sugereaza ca armele ar putea fi folosite impotriva fortelor americane si japoneze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.