Iohannis pune presiune pe OMV Petrom / Austriecii ”forțați” în speța Schengen

0
13

tds_thumb_td_696x385_retinatds_thumb_td_696x385_retinatds_thumb_td_696x385_retina

Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat conducerii OMV, în discuţiile pe care le-a avut luni la Cotroceni, începerea cât mai rapidă a exploatărilor offshore în cadrul perimetrului deţinut de Romgaz şi OMV Petrom, transmite Administraţia Prezidenţială.

Legi împotriva firmelor austrice și olandeze

Deputatul PNL Pavel Popescu amenință, într-o postare pe Facebook, cu legi împotriva firmelor austriece și olandeze dacă România nu este acceptată în Schengen. În plus, liberalul îi acuză de „atitudine antiromânească” pe oamenii care îl critică.

„Dacă (Doamne ferește) România nu intră în Schengen până la sfărșitul anului vă spun ce voi face eu, un simplu parlamentar: îmi voi dedica ultimii doi ani din acest mandat pentru legislație și activitate politică ce vor viza în mod direct firmele și interesele austriece (rusești la bază) și olandeze prezente în România”, a scris Pavel Popescu duminică, pe pagina sa de Facebook.

Iohannis: potenţialul energetic al României noastre este unul deosebit

În contextul preocupărilor privind asigurarea securităţii energetice la nivel naţional şi a eforturilor de gestionare adecvată a efectelor crizei din energie, preşedintele României a subliniat faptul că potenţialul energetic al României noastre este unul deosebit, dar care trebuie susţinut consistent prin investiţii ale operatorilor din sectorul energiei, arată comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Citește și Exploatarea gazelor din Marea Neagră ar putea ajunge la OMV Petrom

Ciucă consideră istorică demararea producţiei de gaze în Marea Neagră (Midia)

Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat importanţa care trebuie acordată tranziţiei energetice, în special din perspectiva inovării, accentuând oportunităţile oferite de fondurile europene.

Preşedintele României a precizat faptul că, dată fiind criza energetică actuală şi riscurile existente, ţara noastră îşi propune să utilizeze întregul potenţial energetic şi toate resursele de care dispunem, pentru a trece cu bine peste criză şi a reduce riscurile în funcţionarea sistemului energetic naţional, mai indică sursa citată.

În cadrul discuţiilor cu privire la planurile de investiţii ale companiei, un subiect distinct l-a constituit proiectul Neptun Deep.

Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat importanţa strategică a acestui proiect pentru România şi a solicitat conducerii OMV începerea cât mai rapidă a exploatărilor offshore în cadrul perimetrului deţinut de Romgaz şi OMV Petrom, având în vedere că legea offshore este una favorabilă şi se află în vigoare.

Conducerea OMV a prezentat stadiul proiectului şi paşii cheie realizaţi, asumând angajamentul de a adopta decizia finală de investiţie la mijlocul anului 2023, astfel încât exploatarea gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep să demareze cât mai curând posibil.

În continuarea discuţiilor, au fost abordate o serie de aspecte privind evoluţiile energetice regionale din perspectiva impactului crizei energetice asupra economiei în general, dar şi asupra mediului de afaceri şi populaţiei.

Preşedintele României a subliniat necesitatea unor măsuri adecvate, care să reducă inechităţile şi să asigure susţinerea de care consumatorii casnici au nevoie, dar şi a economiei în ansamblul său, pentru menţinerea competitivităţii în industrie şi alte sectoare.

În contextul discuţiilor privind evoluţiile de la nivel regional, a fost abordată intenţia OMV Petrom de dezvoltare a unor proiecte de anvergură şi în Republica Moldova, iniţiativă salutată de Preşedintele Klaus Iohannis, care a precizat că România este dispusă să acorde tot sprijinul necesar asigurării unui nivel adecvat de securitate energetică în ţara vecină, mai indică sursa menţionată.

tds_thumb_td_696x385_retinatds_thumb_td_696x385_retinaArticolul Iohannis pune presiune pe OMV Petrom / Austriecii ”forțați” în speța Schengen apare prima dată în Informateca.