În cadrul următorului Forumul Economic Mondial, se avertizează că dacă guvernele lumii nu acționează rapid vom vedea tensiuni sociale fără precedent. Costul vieţii şi inflaţia stârnesc puternice îngrijorări, totul pe fondul tensiunilor şi conflictelor geo-economice care au declanşat o serie de riscuri planetare profund interconectate.
Pe scurt, e groasă şi nimeni nu prea are soluţii, mai ales că războiul din Ucraina nu pare să se încheie prea curând. Lumea se scunfundă şi oamenii sunt nervoşi.
În cadrul Podcastul-lui EVZ-Play de joi s-a discutat apăsat despre toate aceste subiecte care ard.
Astfel, Robert Turcescu și invitații săi în podcastul EVZ Play de joi au făcut o analiză critică și desigur, subiectivă, a celor mai noi direcții ideologice trasate la Forumul Economic de la Davos, care va avea loc săptămâna viitoare.
Turcescu: Guvernele lumii au fost înlocuite de structuri informale
În viziunea moderatorului emisiunii EVZ-Capital, direcțiile care vor fi trasate la Davos de liderii economico-financiari ai lumii se integrează bine în contextul ultimilor ani, când ne-am confruntat cu o mulțime de crize majore, cum secolul 21 nu a mai cunoscut: pandemia, războiul din Ucraina, recesiunea, criza climatică, criza energetică, criza alimentară, mișcările sociale ca fenomenul woke din SUA etc.

În precizările sale, „Toate aceste structuri, Davos, grupul de la Roma, Bilderberg, dau direcția lumii viitoare. După cum arată lucrurile însă în ultimii ani, în ultimele decade, lucrurile au mers din rău în mai rău. Nimic bun nu s-a întâmplat din perioada în care structurile formale de putere, guvernele statelor decise prin alegeri libere, au fost ușor-ușor înlocuite de structuri informale de putere și de decizie. (…) Ne duc în fanfară spre groapă, a observat gazda podcastului EVZ Play.
Anul 2023, anul tututor crizelor?
În viziunea sa, jurnalistul de investigații Bogdan Comaroni consideră că cel mai alarmant aspect este faptul că anul 2023 va fi prezentat de către strategii de la Davos ca unul al crizelor permanente. Liderii de la Davos pregătesc un discurs care să convingă de faptul că 2023 este obligatoriu și unul al crizelor simultane și inevitabile.
Astfel, „Davos ne anunță că în 2023 se vor suprapune toate crizele. Războiul o să continue, am primit asigurări clare. Apoi criza alimentară, criza energetică și criza sanitară pentru că iată, a apărut Flurona, Kraken, toate crizele astea. Problema pe care vor să o vadă la Davos e cât de obedient e poporul pe care ei acționează. Micul laborator e Europa, marele laborator e SUA. Vom vedea noi direcții planetare. Marea resetare a început deja (…) Lumea merge spre inteligența artificială care să ofere toate soluțiile”, a apreciat jurnalistul în studioul EVZ-Capital.
Smart cities, avanpostul Inteligenței Artificiale
În plus, Bogdan Comaroni a menționat că o parte din planul de la Davos legat de importanța crescândă a inteligenței artificiale se vede în conceptul așa-ziselor orașe de 15 minute, smart cities.
În estimările sale, „Au găsit o fereastră de oportunitate (n.r. – criza climatică) după ce au insuflat așa-zisei lumi occidentale și civilizate că e ca într-o închisoare, ca într-o chestie izolată. Numai ce se întâmplă în lumea civilizată salvează planeta cu tot, uită-te și teritorial cât înseamnă Statele Unite și Europa față de Africa, Asia, adică restul lumii de miliarde de oameni care n-au nicio treabă cu încălzirea globală. Au găsit o fereastră ideologică, să-i transforme pe toți în orașele de 15 minute. Adică niște celule ca de închisoare în care lumea de-acolo să fie prinsă cu bariere, cu renooaștere facială, cu tot soiul de d-astea, toate ținute de această inteligență artificială supravegheată de mașinării prin care oamenii din aceste celule să aibă și cabinete, și școala, și spitalul”.

Mai mult, „Vor ca inteligența artificială să vină cu îndobitocirea maselor. Anul 2023 va fi începutul impunerii inteligenței mașunii”, a completat interlocutorul lui Turcescu.
Sunt soluțiile lor și soluțiile noastre?
În altă ordine de idei, jurnalistul și scriitorul clujean Octavian Hoandră și-a exprimat revolta pentru intențiile granzilor de la Davos de a prezenta soluții pentru toată omenirea. Soluții pe care aceștia le descriu ca fiind cele mai bune, în numele binelui colectiv al cetățenilor planetei.
Aşadar, „Băieții ăștia bogați au ajuns în faza nebuniei de bani. Vin cu tot felul de rapoarte, dar cine v-a chemat să dați soluții? Le e un pic frică și vor să schimbe tot. Nu o să poată comtrola partea de Dumnezeu din om”, a conchis editorialistul EVZ.