Argentina se confruntă cu un focar record de febră denga, care s-a soldat cu moartea a peste 40 de persoane, infecția a facut ravagi peste 60.000 de oameni, au făst afectati în principal în nord-vestul ţării, relatează BBC.

Infecția din Argentina este răspândită de ţânţarii Aedes aegypti, iar ultimul focar mare care a afectat Argentina a fost în 2020.

Totuşi, Ministerul Sănătăţii spune că au început să crească aceste cazuri de denga.

Biologii iradiază mii de ţânţari masculi în laboratoare, pentru a fi eliberaţi mai târziu, în speranţa că descendenţii lor nu vor fi viabili din cauza leziunilor ADN-ului, potrivit News.ro.

„Acest ţânţar, din cauza creşterii temperaturii din ţara noastră şi din lume… este capabil să se răspândească mai mult. Populaţia lor continuă să se deplaseze mai spre sud”, a declarat biologul Marianela Garcia Alba, citată de agenţia de presă Reuters.

Scopul este de a face din ţânţarii care au fost expuşi la radiaţii tipul dominant, pentru a reduce răspândirea denga, a adăugat ea.

Provinciile de nord-vest Salta, Tucumán şi Jujuy, în apropierea graniţelor Argentinei cu Chile şi Bolivia, au înregistrat cel mai mare număr de decese.

Simptomele denga includ febră, dureri de cap, greaţă şi dureri musculare.

Ministerul Sănătăţii a îndemnat oamenii să intensifice măsurile împotriva ţânţarilor, inclusiv plase de ţânţari pe uşi şi ferestre, folosirea insecticidelor şi îndepărtarea oricăror recipiente de apă care ar putea acţiona ca teren de reproducere.