Un număr record de oameni de afaceri și lideri guvernamentali vor participa săptămâna viitoare la Forumul Economic Mondial (WEF) din renumita staţiune elveţiană de ski, Davos.

Un număr record de oameni de afaceri și lideri guvernamentali vor veni săptămâna viitoare în stațiunea elvețiană Davos pentru a analiza provocările, de la încetinirea economiei mondiale până la prăbușirea mediului înconjurător, în cadrul Forumului Economic Mondial, care se va reuni din nou în perioada de iarnă, relatează Reuters.

„Suntem cu toții blocați într-o mentalitate de criză”, a declarat președintele executiv și fondatorul WEF, Klaus Schwab, în cadrul conferinței de presă premergătoare reuniunii, despre o lume care se confruntă cu războiul din Ucraina, schimbările climatice și criza simultană a aprovizionării cu energie și alimente.

Este prima reuniune a Forumului de la începutul pandemiei

Ultima reuniune de iarnă de la Davos în persoană a avut loc în 2020, cu doar câteva zile înainte ca epidemia COVID-19 să fie declarată o urgență de sănătate globală. Evenimentul din 2021 a avut loc virtual, iar cel de anul trecut a fost mutat din ianuarie în mai, după o creștere a numărului de infecții.

„Davos ar trebui să ajute la schimbarea acestei mentalități”, a declarat Schwab despre un set de panouri de discuții, întâlniri informale și evenimente de o săptămână sub sloganul „Cooperare într-o lume fragmentată”.

Deși delegația rusă nu va fi prezentă la reuniune, organizatorii au salutat o participare record în ceea ce privește numărul și diversitatea participanților, așteptându-se la o prezență chineză „la nivel înalt”.

Prezență record la forumul de la Davos

Vor fi prezenți 52 de șefi de stat și de guvern, alături de 56 de miniștri de finanțe, 19 guvernatori de bănci centrale, 30 de miniștri ai comerțului și 35 de miniștri de externe. Șefii Organizației Națiunilor Unite, ai Fondului Monetar Internațional și ai Organizației Mondiale a Comerțului se vor număra printre cei 39 de lideri ai agențiilor internaționale.

Stațiunea de schi de lux va găzdui cea mai mare participare de până acum a mediului de afaceri, cu peste 600 de directori executivi printre cei 1 500 de lideri de afaceri, printre care se numără cel mai mare număr de femei din toate timpurile.

Discuțiile urmează să se concentreze asupra provocărilor pe termen scurt, cum ar fi modul în care se poate evita riscul unei recesiuni globale în 2023 și cum să se asigure că efortul global eșuat de a aborda schimbările climatice nu va fi și mai mult întârziat de criza de energie exacerbată de războiul din Ucraina și de sancțiunile impuse Rusiei.

Organizatorii au declarat că Ucraina, care a dominat forumul de anul trecut, va trimite o altă delegație la nivel înalt și că vor avea loc mai multe sesiuni legate de război.

În timp ce economiile avansate din întreaga lume se luptă cu piețe ale forței de muncă restrânse, se va dezbate importanța recalificării forței de muncă, a generării de locuri de muncă remunerate corespunzător și a depășirii deficiențelor în ceea ce privește paritatea de gen și echitatea rasială.