Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a anuntat ca Tribunalul București a anulat inca o autorizatie de construire emisa de fostul primar Gabriela Firea. Firea a permis unei companii imobiliare sa ridice o cladire inalta de 25 de metri intr-o zona veche din Bucuresti in care se afla preponderent case.
O autorizație emisă de Firea a fost anulat de Tribunalul București
„Tribunalul București a anulat, la cererea vecinilor, autorizatia de construire emisa de primarul Firea pentru un imobil de 25 metri inaltime pe strada Mantuleasa, pe locatia scolii la care a invatat Mircea Eliade (demolata nelegal in 2002)”, a anuntat sambata Nicusor Dan.
Nicusor Dan a publicat anul trecut imagini cu un functionar de la Directia Urbanism care fugea pe strada cu dosare in brate ca sa scape de un control ordonat de primar. Directia Urbanism acorda avize pentru proiectele imobiliare din Capitala, afaceri de zeci de milioane de euro.
„Am finalizat o evaluare a activitatii la Directia Urbanism din Primaria Capitalei, urmand sa fie sesizata Comisia de disciplina pentru cercetare disciplinara pentru cativa angajati.
Cand informatia a ajuns ieri in directie, unul dintre angajati a fugit din sediul primariei, avand la el mai multe documente. In consecinta, politia a fost sesizata. Nimeni sa nu mizeze pe faptul ca vom inchide ochii la ilegalitatile din trecut”, a anuntat Nicusor Dan.
Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a anuntat in 2021 o verificare in detaliu a modului in care s-au acordat autorizatiile de catre fosta administratie Firea pentru mai multe celebre afaceri imobiliare din Capitala. „Acolo a fost sursa cea mai mare de coruptie”, a subliniat primarul.
„Am alocat bani pentru realizarea unui audit independent. A inceput verificarea legalitatii autorizatiilor si a PUZ-urilor emise. Urmeaza o verificare a achizitiilor imobiliare ale administratiei precedente pentru ca, in opinia mea, acolo a fost sursa cea mai mare de coruptie. Vorbim de Parcul Verdi, vorbim de locuinte pentru medici si de toate celelalte”, a anuntat Nicusor Dan in luna august a anului trecut.
„Lucrul pe care l-am facut – si asta ne-a luat sute de ore de munca – a fost sa nu semnam ca primarul, cum au semnat toti primarii sau ultimii primari dinaintea mea, ci sa verificam cu echipa mea toate autorizatiile care au venit. Si am gasit lucrari acolo si am trimis inapoi si am transmis ca Primaria Capitalei isi schimba politica. In primul rand, respecta legea. In al doilea rand, respecta caracterul urbanistic al acestui oras”, a mai spus el.
In urma cu doi ani, jurnalistii de la RISE Project au publicat o ancheta intitulata „Firea tunului” despre marea afacere imobiliara din Parcul Verdi. RISE a scris ca a analizat fiecare tranzactie si a descoperit „o grupare organizata de profitori, formata din consilierii primarului Firea, angajati de la diferite companii municipale, o fosta iubita a lui Codrin Stefanescu, mama fondatorului Cancan, un deputat, un sef de clan iranian, rechini imobiliari faimosi si o armata de interpusi”.
„Miza aranjamentului se ridica la 50 de milioane de euro, bani platiti de Primaria Capitalei pentru 5,6 hectare. Pretextul este conservarea unui parc din nordul orasului. Suma insa este dubla fata de pretul pietei, iar toata combinatia imobiliara a fost pregatita minutios pentru momentul exproprierii.
Tribunalul București
Am analizat istoricul fiecarei tranzactii din acest caz si am descoperit o grupare organizata de profitori, formata din oamenii primarului Firea, o fosta iubita a lui Codrin Stefanescu, mama fondatorului Cancan, fiica bulibasei din Targoviste, un deputat, un sef de clan iranian, rechini imobiliari faimosi si o armata de interpusi.
Presat de calendar, dar ajutat de primarie, samsarul a sacrificat pioni si a cerut intariri. Cinci elemente ii rezuma viziunea de joc. Premisa de la care a plecat e ca statul va plati oricum cu nemiluita, de cateva ori mai mult decat pretul pietei. Reiese din acte. Timpul a devenit insa factorul de stres. Intrase in criza. Venea un termen-limita. Si-l daduse singur, tot in acte. Daca nu batea palma cu primaria pana in decembrie 2018, pierdea milioane.
Strategia s-a bazat pe sfanta imparteala. La inceputul lui 2018, samsarul a vandut inteligent felii importante din parc catre oameni utili proiectului. Concomitent si la un pret decent. Dar a avut grija.
Clauza pusa in aceste contracte, o garantie pentru el atunci, reprezinta un certificat de premeditare acum. E simplu: vinde cu 1 leu lui X si mai primeste 2 lei cand X revinde primariei cu 6 lei. Altfel spus, samsarul incaseaza triplu ‘in situatia in care pana la data de 13 decembrie 2018, terenul va fi expropriat, vandut, schimbat catre orice autoritate, institutie locala sau centrala a statului (…)’.
Numitorul comun tine de influenta investitorilor cooptati. Fiecare, in conjunctura lui, are conexiuni la primarie, in PSD sau in presa. Modelul standard aplicat: batran cu ‘ginerica’ la cabinetul primarului si cu 540.000 de euro in plus. Efectul e motor cu reactie pentru combinatia imobiliara, care se rezolva in cateva luni, fara o grila notariala actualizata si ocolind legea.
Decorul e Parcul Verdi din cartierul Floreasca. Suntem pe terenurile revendicate de sase familii la sfarsitul anilor 90 si reparcelate diferit in zeci de speculatii imobiliare ulterioare. Dupa ce primaria s-a grabit sa umple buzunarele samsarilor, parcul ofera azi privelistea dezolanta a unui spatiu neamenajat, plin de buruieni, unde administratia a trantit noua banci pe singura alee asfaltata si tot atatea cosuri de gunoi pe care scrie mare: ‘La revolutie s-a murit pentru o Romanie libera si civilizata’”, scriau jurnalistii de la Rise Project.