Sursa foto: zcj.ro

Boboteaza sau Botezul Domnului este una dintre cele 12 sărbători creştine importante, care este sărbătorită pe 6 ianuarie. În afară de tradiţia sfinţirii apelor, această sărbătoare include şi o serie de obiceiuri populare, precum scoaterea crucii din apă de către bărbaţi, şi superstiţii, cum ar fi aflarea ursitului.

Boboteaza face parte din seria celor 12 sărbători creştine importante şi este menită să amintească evenimentele care au avut loc la apa Iordanului, înainte ca Iisus să înceapă predicarea. De aceea, Biserica mai numeşte Boboteaza „Arătarea Domnului”, „Dumnezeiasca Arătare” şi „Epifania”, ultima denumire provenind din limba greacă şi însemnând „arătare”, „descoperire”, „revelare”. De fapt, Boboteaza este sărbătoarea în care se înnoieşte creştinul.

În Răsărit, până în a doua jumătate a secolului al IV-lea, Naşterea Domnului era sărbătorită împreună cu Botezul, pe 6 ianuarie. Boboteaza (6 ianuarie) şi Sfântul Ioan (7 ianuarie) formează aproape o singură sărbătoare. Ajunul, adică ziua de 5 ianuarie, este o zi de post negru, la fel ca şi Ajunul Crăciunului şi Vinerea Mare dinaintea Paştilor.

În Ajunul Bobotezei, preoţii merg la casele credincioşilor pentru a le aduce binecuvântarea Sfintei Treimi prin stropirea cu apă sfinţită. Credincioşii şi preoţii consideră că apa de la Bobotează are o putere deosebită, deoarece a fost sfinţită prin chemarea dublă a Sfântului Duh, în ziua în care Mântuitorul s-a botezat în apele Iordanului. Apa sfinţită luată de credincioşi de la biserică în această zi nu se strică niciodată. Prin agheasmă se înţelege atât apa sfinţită, cât şi slujba pentru sfinţirea ei.

Agheasma mare se săvârşeşte numai de Bobotează, spre deosebire de agheasma mică, ce se obţine prin sfinţirea în biserică a apei, în prima zi a fiecărei luni, dar şi în case, la sfeştanie. Totodată, Agheasma mare se poate bea doar timp de opt zile, între 6 şi 14 ianuarie, altfel este necesară aprobarea preotului duhovnic spre a fi folosită.

La Bobotează se sfinţesc toate apele, iar preotul se duce la o apă în care aruncă o cruce. Mai mulţi bărbaţi se aruncă în apă ca să o aducă înapoi, iar cel care va scoate crucea din apă va avea noroc tot anul. Sărbătoarea Bobotezei este cunoscută atât în Biserica Ortodoxă, cât şi în Biserica Romano-Catolică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.