Polițiștii din Vințu de Jos au confiscat patru detectoare de metale și au aplicat o amendă în valoare de 25.000 de lei, echivalentul a 5.000 de euro, în urma unui flagrant. Persoana prinsă cu detectoare de metal neautorizate este din Cluj. După ce mai multe persoane ar fi excavat într-o zonă protejată arheologic, a fost deschis un dosar penal.
Evenimentul a avut loc acum trei zile, când polițiștii din Vințu de Jos, împreună cu un reprezentant al Ocolului Silvic Valea Ampoiului, au depistat opt bărbați care foloseau un excavator în zona cunoscută sub numele de „Jidodina”, situată pe raza localității Valea Vințului. Polițiștii au constatat că lucrările de excavare erau efectuate în perimetrul de protecție al Cetății Zebernicului, care se află pe Lista Monumentelor Istorice. Conform prevederilor legale, monumentul are o zonă de protecție de 500 de metri în extravilan.
Polițiștii au descoperit că doi dintre bărbați aveau patru detectoare de metale, iar pentru două dintre acestea nu aveau autorizație. Toate cele patru detectoare au fost confiscate, deoarece au fost utilizate în zonele de protecție a Cetății Zebernicului.
Un clujean de 45 de ani care deținea două dintre detectoarele confiscate fără autorizație a primit o amendă de 25.000 de lei. Un dosar penal a fost deschis pentru lucrările care pot afecta siturile arheologice și pentru accesul cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele de patrimoniu arheologic fără autorizație prealabilă, fapte prevăzute și pedepsite de același act normativ, a precizat IPJ Alba. Acțiunea a fost desfășurată în comuna Vințu de Jos, unde mai multe persoane ar fi săpat într-o zonă protejată arheologic. Polițiștii au confiscat un excavator și au deschis un dosar penal.
Cetatea Zebernicului a fost una dintre cele mai puternice cetăți țărănești de refugiere din secolul al XIII-lea. Incinta fortificată avea o lungime de 255 de metri și o lățime de 55 de metri, iar zidul era gros de 1,8 metri. Cetatea a fost distrusă într-un incendiu în 1450, dar a fost reconstruită de sași. Prima mențiune documentară sub numele de Zebernik datează din 1622. În 1728, cetatea a fost din nou distrusă într-un incendiu și nu a mai fost reconstruită, rămășițele sale dărâmându-se în timp. Astăzi, sunt păstrate doar câteva fragmente ale zidului de incintă și o încăpere săpată în stâncă.