Alături de oficialitățile din Prahova, Vasilică Diaconu, președintele Filialei județene Prahova a Asociației Comunelor din România, a fost unul dintre susținătorii forumului economic ”Redăm încrederea investitorilor în economia românească”, eveniment desfășurat la Napoli, în perioada 27-29 aprilie 2023.

În cadrul Forumului a avut loc semnarea protocolului de colaborare între Filiala județeană Prahova a Asociației Comunelor din România și Unione comuni Alto Brandano din Italia, prilej care a facilitat înfrățirea comunei prahovene Tomșani cu Acerenza din Italia. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu domnul Giovanni Baldantoni.

Acordul de colaborare a fost inițiat de către Vasilică Diaconu, președintele Filialei județene ACoR Prahova, primar al comunei Măgurele din județul Prahova și Fernando Scattone, președintele Unione comuni Alto Brandano, primar al comunei Acerenza din Italia.

,,Având în vedere că Italia este, în prezent, unul dintre cei mai importanți parteneri economici ai României, fiind pe locul 2 în topul partenerilor comerciali și pe locul 5 în cel al investițiilor străine în România, se urmărește în viitor, înfrățirea cu mai multe localități din afara țării creându-se premisele unor schimburi de bune practici.

Obiectivele protocolului:

1. Susținerea și dezvoltarea relațiilor economice și culturale, în vederea cunoașterii mai aprofundate a legăturilor existente între cele două popoare.

2. Părțile semnatare se vor activa în mai multe forme de colaborare, în funcție de nevoile ce vor apărea pentru atingerea obiectivelor propuse. Cele două părți vor colabora în vederea promovării reciproce a produselor romănești și italiene, în Italia și România, prin schimburi de experiență, întâlniri între specialiști și semnarea de parteneriate între administrațiile locale ale celor două regiuni, Prahova și Basilicata.

3. Părțile convin la crearea unor reprezentanțe onorifice comune, în localitățile Tomșani și Acerenza în vederea dezvoltării relațiilor sociale, culturale, istorice și economice între cele două popoare.”, spune președintele Filialei județene Prahova a Asociației Comunelor din România, Vasilică Diaconu.