Sursă foto: servuscluj.ro

În comuna Florești, a fost inaugurat primul centru de tip Respiro, specializat în îngrijirea persoanelor adulte cu dizabilități. Centrul este amplasat pe strada Porii, numărul 131B și funcționează sub coordonarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Cluj. Acesta este acum operațional și pregătit să ofere servicii și suport adaptate nevoilor persoanelor adulte cu dizabilități.

„Este o inițiativă extrem de benefică și care răspunde unor nevoi reale, de suport și de odihnă. Practic, prin intermediul acestui centru vom da tuturor celor care au în îngrijire persoane cu handicap grav și care sunt zi de zi, ceas de ceas, alături de acestea, posibilitatea de a se odihni câteva zile sau de a-și rezolva propriile probleme, știind că cei dragi sunt foarte bine îngrijiți în această perioadă. Le dăm, astfel, acestor asistenți personali, de multe ori rude ale persoanei cu dizabilități, șansa unei mici pauze, a unui respiro, prevenind epuizarea și suprasolicitarea acestora”, a declarat Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Centrul are o capacitate inițială de patru beneficiari, persoane adulte cu dizabilități în gradul grav, care au un asistent personal și locuiesc în județul Cluj. Investiția a inclus achiziționarea unui spațiu și echiparea acestuia cu toate echipamentele necesare. Fiecare beneficiar are propriul dormitor, dotat cu mobilier adecvat, iar clădirea în sine este adaptată în mod special pentru nevoile persoanelor cu dizabilități. Centrul dispune, de asemenea, de spații comune pentru activități zilnice, o cameră de socializare pe timp de zi și un spațiu dedicat activităților recreative și de petrecere a timpului liber.

Fiecare beneficiar care accesează aceste servicii este abordat în mod individualizat, în funcție de tipul de dizabilitate – somatică, vizuală, fizică, auditivă sau mentală. Scopul final al activităților în care sunt implicați este depășirea situațiilor dificile, prevenirea instituționalizării și combaterea riscului de excluziune socială, oferind o alternativă care promovează menținerea în familie, incluziunea socială și îmbunătățirea calității vieții.

Centrul Respiro oferă cazare pe o perioadă limitată, de maximum 30 de zile și maximum 90 de zile în diferite etape pe parcursul unui an calendaristic.

Valoarea totală a proiectului a fost de 671.000 de lei, fiind finanțat prin Programul de Interes Național în domeniul înființării de servicii sociale, pentru centre de zi, centre respiro/centre de criză și locuințe protejate, iar Consiliul Județean Cluj a contribuit cu o cofinanțare de 119.000 de lei.

Proiectul a fost implementat în parteneriat cu Filiala Napoca a Societății Române Alzheimer și va fi desfășurat pe o perioadă de cel puțin 10 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.