Codurile verzi, galbene și portocalii au fost blânde cu județul nostru în acest ultim weekend a lui ianuarie, însă și-au manifestat asprimea în multe alte județe din țară unde viscolul și nămeții de zăpadă au blocat numeroase artere de circulație din Buzău, Vrancea, Galați, Brăila, și nu numai.

La noi, fulgii de nea, așteptați două luni de zile, au…grizonat geografia județului vineri, iar albul autentic s-a așezat mai consistent în jurul înălțimilor de 1000 m, cote ce sunt proprietăți ale Apusenilor, unde, acum, eternul verde al brazilor este dominat de culoarea întârziatului anotimp, ce vrea să ne convingă că și vremea este ca și …vremurile ce le trăim.

Pentru a ne convinge cum sunt pregătite administrațiile locale din zona montană, am făcut un scurt raid jurnalistic prin câteva comune în care anotimpul alb încearcă să nu-și decepționeze … ursitorile.

La Mănăstireni, drumurile sunt circulabile, iar utilajul cu lamă și material antiderapant, putea să intre în repaus pentru că-și făcuse bine treaba.

Primarul Ionuț Condor ne-a declarat că utilajele din dotarea comunei sunt în acțiune, iar cantitatea de zăpadă căzută nu provoacă îngrijorări în circulație și nici la aprovizionarea cu cele necesare comunității locale.

Drumul spre Râșca, dar și celelalte artere de circulație din perimetrul acestei unități administrativ – teritoriale sunt perfect circulabile.

La Râșca, primarul Florin Alin Abrudan a ținut să precizeze că este primul weekend când nu doar monitorizează posibile evenimente meteorologice, ci și participă efectiv la buna organizare a acțiunilor operative de înlăturare a posibilelor blocaje inerente sezonului rece.

La Beliș, drumurile nu sunt nici ele ,,scurt – circuitate’’ , iar secretarul general al comunei, Violeta Trifu, a precizat că societatea ce asigură dezăpezirea se află la datorie, iar la punctul de lucru al drumarilor de la naționale se află în stare intervenție tot arsenalul din dotare și materialul de împrăștiat pe drumul ce leagă Huedinul de județul Alba.

La cei 1200 m altitudine ai Mărișelului, stratul de omăt atingea 15 cm la Crucea Iancului, drumul principal avea culoarea asfaltului, iar șeful administrației locale, Viorel Ghic spune că aceasta a fost cea mai blândă iarna din viața sa, iar acest sfârșit de ianuarie 2023, este complet alb, semn că iubitorii sporturilor de iarna vor urca la pârtiile de ski ale comunei, pârtii care erau luate cu asalt din luna noiembrie în anii trecuți.

Este știut faptul că la Mărișel iernile sunt cele mai lungi, motiv pentru care Primăria și-a achiziționat, de doi ani, noi utilaje puternice pentru a îndepărta nămeții de zăpadă, care au lipsit în aceste două luni de iarnă, pe întortocheatele drumuri ale acestor înălțimi de rară frumusețe în toate anotimpurile anului.

Dumitru VATAU