Guvernul știa de un an că Blue Air nu a mai achitat ratele la EximBank

0
17

tds_thumb_td_696x385_retinatds_thumb_td_696x385_retinatds_thumb_td_696x385_retina

Statul intenționează să devină acționar majoritar al companiei aeriene low-cost Blue Air, în calitate de creditor pentru ajutorul de stat acordat în urmă cu doi ani, conform discuțiilor din Guvern. Anunțul vine la pachet cu informația că Guvernul știa de un an că Blue Air nu a mai achitat ratele la EximBank, deși actualul ministrul, Sorin Grindeanu a încercat să arunce vina situației create de compania aeriană pe fostul ministru al Transporturilor, USR-istul Sorin Grindeanu.

 

Știm deja că Ministerul de Finanțe a emis anterior Scrisoarea de Garanție pentru acordarea de către Eximbank a creditului comercial în sumă de 300.775.000 lei, credit garantat cu 75% din acțiunile Societății și alte active deținute de Blue Air și acționariatul Societății.

Blue Air, din luna august a lui 2021 nu a mai achitat ratele la împrumutul de peste 300 milioane lei garantat de stat și contractat de la EximBank.

Guvernul știa că Blue Air nu a mai achitat ratele la EximBank

Acum, Guvernul divulgă că a știut de acest lucru din octombrie anul trecut, deci cu aproape un an înainte de suspendarea zborurilor de către Blue Air. În toată această perioadă, Guvernul a plătit ratele, dobânzile și costurile aferente creditului, iar ANAF a primit date pentru executare.

Vezi și Scandalul Blue Air departe de a fi stins. Mediul de afaceri reacționează dur: Nu văd rostul pornirilor naționaliste – Bogdan Roșu, CEO Next Capital

Cum s-a oprit Blue Air să mai zboare

Blue Air a suspendat în 6 septembrie toate cursele programate de pe aeroporturile din România, după ce conturile i-au fost blocate de Administrația Fondului de Mediu.

După ce i-au fost deblocate conturile de către autorități, iar datorii indicate la 28 de milioane de lei au fost eșalonate, compania a transmis inițial că va relua zborurile începând cu 10 octombrie.

Ulterior, Blue Air a anunțat că nu poate relua cursele nici începând cu 10 octombrie, argumentând că se află în discuții cu potențialii investitori, creditori și autorități guvernamentale pentru a-și restructura profilul de capital, iar procesul este unul complex.

Vezi și Blue Air anunţă că va relua zborurile

CEO Wizz Air: „Tarom și Blue Air se îndreaptă spre eșec, spre faliment”

În calitate de garant, Guvernul, prin Ministerul Finanțelor, spune că a achitat la zi ratele și dobânzile neplătite de Blue Air, totalul plăților și altor garanții emise ridicându-se la peste 141 milioane lei.

 

tds_thumb_td_696x385_retinatds_thumb_td_696x385_retinaArticolul Guvernul știa de un an că Blue Air nu a mai achitat ratele la EximBank apare prima dată în Informateca.