Prefectura Cluj a obținut finanțare prin PNRR în cadrul programului valul renovării pentru renovarea energetică a clădirii în care își desfășoară activitatea instituția. Imobilul este monument istoric de categoria B, cuprins în Lista Monumentelor Istorice la poziția 739.
Contractul de finanțare pentru implementarea proiectului Reabilitarea energetică moderată, modernizarea și dotarea clădirii Palatului Administrativ al județului Cluj, monument istoric de categorie B a fost semnat săptămâna trecută cu Ministerul Dezvoltării, valoarea totală a investiției fiind de 37.212.929,88 lei cu TVA din care valoarea finanțării PNRR este de 11.770.622,68 lei cu TVA. Durata proiectului este de 36 de luni.
În urma reabilitării, Palatul Administrativ, care găzduiește Instituția Prefectului – Județul Cluj, se va încadra într-o clasă energetică superioară, cu o reducere de peste 60% a consumului de energie pentru încălzire. Rezultatele obținute vor duce la reducerea cu 38,68% a energiei primare și cu 33,60% a emisiilor de CO2, conform specificațiilor Raportului de Audit Energetic.
Pe termen lung, prin implementarea proiectului, ne propunem scoaterea din pericol a monumentului istoric prin ample lucrări de reabilitare dar și conștientizarea comunității locale în ceea ce privește valoarea și importanta monumentelor istorice-clădiri administrative.
Palatul Administrativ din Cluj-Napoca a fost construit în perioada interbelică. Proiectantul a combinat caracteristicile stilurilor gotice, renascentiste şi maure. Imobilul a fost construit iniţial ca sediu pentru Camera de Comerţ şi Industrie din Cluj. În perioada ce a urmat celui de-al doilea război mondial a funcţionat ca şi primărie, sediu judeţean al Partidului Comunist Român, sediu pentru Consiliul Judeţean Cluj, iar în prezent este sediu al Instituţiei Prefectului Judeţul Cluj.