Forbes: Frații Pavăl de la Dedeman sunt cei mai bogați români în 2022

0
16

tds_thumb_td_696x385_retinatds_thumb_td_696x385_retinatds_thumb_td_696x385_retina

Construcțiile și bricolajul i-au dus pe frații Pavăl de la Dedeman pe primul loc al topului celor mai bogați români. Topul Forbes al celor mai bogați oameni din România adună un număr de 26 de miliardari în lei, cu 8 mai mulți decât în anul precedent.

 

Averea netă cumulată a miliardarilor în lei este de peste 84 de miliarde de lei, în creștere cu aproape 20 de miliarde de lei față de 2021.

Vezi și Fraţii Pavăl (Dedeman), profit de 3,3 miliarde de lei

Ce averi au cei mai bogați oameni de afaceri români în 2022:

  • Dragoș și Adrian Pavăl (Dedeman) – 13 miliarde de lei. Investițiile fraților Dragoș și Adrian Pavăl în sectorul imobiliar reprezintă o cursă neîntreruptă, fără „pauze de respirație”, bine calculată și adaptată la condițiile pieței.
  • Ion Țiriac (auto, imobiliare, financiar) – 8,5 miliarde de lei. Țiriac Holdings integrează, în prezent, peste 40 de companii private, care activează în domenii precum comerț auto, imobiliare, servicii financiare, operațiuni de leasing și transport aerian, dar și în supraveghere și protecție. Omul de afaceri este cunoscut pentru Banca Comercială Ion Țiriac, prima bancă privată din România, care a fost înființată în 1990. Ulterior, entitatea a devenit Unicredit.
  • Daniel Dines (UiPath) – 8 miliarde de lei. Afacerile celei mai importante companii de pe piața de RPA din lume, listată pe Bursa din New York în 2021, nu sunt încă pe profit, dar tehnologia creată de UiPath continuă să apese pedala accelerație. Omul de afaceri își continuă și în 2022 „obișnuita” serie de investiții în companiile românești. Daniel Dines a achiziționat în această primăvară, prin intermediul vehiculul său de investiții Ice Vulcan Properties Ltd, înregistrat în Cipru, un pachet de 9,57% din RodBun, unul dintre cei mai importanți jucători din sectorul agricol românesc.
  • Ion Stoica și Matei Zaharia (Databricks) – 7,5 miliarde de lei. Ion Stoica și Matei Zaharia au ajuns miliardari „din întâmplare“. Sau, cel puțin, fără intenție. Iar compania pe care au fondat-o se află abia la început.
  • Florin și Măriuca Talpeș (Bitdifender) – 4,7 miliarde de lei. Business-ul soților Talpeș își consolidează poziția drept unul dintre cei mai importanți producători de soluții de securitate informatică atât în România, cât și la nivel global.
  • Ștefan Vuza (Chimcomplex) – 4,5 miliarde de lei. Ștefan Vuza conduce unul dintre cei mai importanți producători de produse chimice din România, cu strategie orientată spre eficiență tehnologică și energetică, chimie verde circulară și investiții în hidrogen.
  • Anastasia Soare (Anastasia Beverly Hills) – 3,4 miliarde de lei. Anul acesta, mogulul sprâncenelor se clasează pe locul 38 în clasamentul celor mai bogate antreprenoare din America întocmit de Forbes SUA, cu o avere estimată la 660 de milioane de dolari, în creștere cu 22% de la 540 mil. dolari, în 2021.
  • Anca Vlad (Grupul Fildas – Catena) – 2,8 miliarde de lei. Compania Fildas Trading, nava‐amiral a grupului controlat de Anca Vlad, cea mai puternică femeie din business‐ul românesc, a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 4,6 miliarde de lei, cea mai mare din istoria distribuitorului de produse farmaceutice, lansat în 1991.
  • Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu (One United Properties) – 2,5 miliarde de lei. Pentru Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu, 2022 a adus diversificarea portofoliului One United Properties, prin extinderea segmentului de birouri și diviziei de retail și prin achiziții strategice.
  • Iulian Dascălu (Iulius) – 2,1 miliarde de lei. Antreprenorul Iulian Dascălu, cel mai mare proprietar român de centre comerciale moderne, s-a axat în ultimii ani pe dezvoltarea de proiecte mixte, cu componente de birouri și rezidențiale, mizând pe principalele centre de afaceri din afara capitalei: Iași, Cluj-Napoca și Timișoara.

În acest an, în topul Forbes au fost înregistrate 11 prezențe noi.

tds_thumb_td_696x385_retinatds_thumb_td_696x385_retinaArticolul Forbes: Frații Pavăl de la Dedeman sunt cei mai bogați români în 2022 apare prima dată în Informateca.