Sursă foto: stiridecluj.ro

Autoritățile locale au confirmat apariția unor focare de infecție cu pesta porcină africană în localitatea Popești din comuna Baciu. Primul caz ar fi fost identificat la data de 12 februarie 2024.

Pesta porcină africană (PPA) este o boală virală ce afectează porcii și mistreții și care se răspândește în diverse state membre ale UE și în alte țări din afara Uniunii Europene. Această boală este cauzată de un virus cu ADN dublu catenar, aparținând familiei Asfarviridae, și se propagă rapid în rândul populației de porci prin contact direct sau indirect.

Din lipsa unui vaccin eficient, singura modalitate de a stopa răspândirea virusului în rândul porcinelor este prin sacrificarea tuturor animalelor din regiunile infectate și instituirea carantinei. Pentru a limita extinderea bolii, se interzice importul de carne de porc și mistreț din țările afectate. Este important de menționat că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând niciun risc de transmitere către aceștia. Totuși, această boală reprezintă o amenințare serioasă pentru industria porcină, generând pierderi economice semnificative și având un impact major în plan social și mediatic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.