Fintech-ul BLIK, lider pe piața de sisteme de plăți din Polonia, se lansează în România, a doua cea mai mare piață din Europa Centrală și de Est.

BLIK este un sistem de plăți disponibil în aplicațiile de mobile banking, conectat la un cont bancar pentru care nu este nevoie ca utilizatorul să aibă un card fizic sau virtual.

Acesta permite plata în magazine online și la terminale de plată tradiționale, precum și retragerea numerarului de la bancomate.

În România, platforma va introduce sistemul de plăți prin cod BLIK pentru toate metodele de tranzacție – online, POS și bancomate. În prima fază, aceasta va fi disponibilă în comerțul electronic.

Cum funcționează BLICK?

Plata prin BLIK presupune generarea unui cod de șase cifre unic și valabil timp de două minute în aplicația băncii, care este apoi introdus online, la un terminal sau la un bancomat, pentru a iniția tranzacția. Ulterior, fiecare tranzacție este confirmată în aplicația mobilă a băncii.

În Polonia, aproximativ 26 de milioane de aplicații mobile bancare sunt înregistrate în sistemul BLIK și 13 milioane de utilizatori fac plăți în mod regulat în fiecare lună.

Din 2015 până la sfârșitul anului 2022, în sistem au fost finalizate aproape 2,8 miliarde de tranzacții în valoare de 78,7 miliarde euro (371,4 miliarde PLN).

Un sondaj realizat în Polonia a arătat că BLIK este cel mai cunoscut brand de plăți fără numerar din țară. La finalul lunii decembrie a anului 2022, 96% dintre utilizatorii aplicațiilor bancare au declarat că sunt familiarizați cu BLIK, iar 49% l-au ales cel mai adesea ca modalitate de tranzacționare.

MAI MULTE | ȘTIRI ECONOMICE | ȘTIRI BUSINESS | ȘTIRI BANI |

CITEȘTE ȘI: Top-UP, creditarea instant a contului, disponibilă și la First Bank