De când, toamna trecută, Guvernul României a atras atenția administrațiilor locale să economisească energia electrică și să se încadreze în limitele stabilite atât pentru societățile comerciale de stat, cât și pentru firmele private, Primăria Municipiului Gherla a și luat primele măsuri.

Zilele trecute, primarul municipiului Gherla, Ovidiu Drăgan, ne-a dat o veste bună. Astfel,  ultima etapă pentru obținerea primelor finanțări din PNRR câștigate de orașul de pe Someș a fost finalizată. Domnia sa ne spunea că a semnat, la București, primele două contracte de finanțare prin PNRR câștigate de Primăria Municipiului Gherla. Valoarea celor două proiecte este 22.894.250 lei (4.672.000 euro), finanțare 100% din fonduri nerambursabile europene.

Cele două proiecte vizează reabilitarea, din punct de vedere termic și energetic, a 299 apartamente din 9 blocuri din municipiul Gherla. Toate aceste blocuri de locuințe se găsesc în cartierele MR1 și „Între ape” – cum denumesc localnicii cartierul nou construit în anii 80.

Desigur, în viitor astfel de lucrări vor fi realizate și în celelalte cartiere din oraș. Intenția edililor gherleni este de a reabilita din punct de vedere termic toate locuințele, mai ales pe cele din  blocurile construite din beton.

Primăria Municipiului Gherla preconizează și aplicarea de noi măsuri de economisire a energiei electrice, printre care se află și instalarea de elemente fotovoltaice pe clădirile aflate în subordinea administrației locale, urmând exemplul pozitiv al vecinilor din Iclod, unde astfel de inițiative gospodărești au fost luate acum doi ani.

Szekely Csaba