Reprezentantul serviciilor de informații din Ucraina a scos la iveală că Rusia păstrează în Crimeea, ocupată temporar, transportoare de arme nucleare terestre, aeriene și maritime.
Astfel, Andrey Chernyak, un reprezentant al Direcției principale de informații, a anunțat acest lucru în cadrul unui telejurnal de știri la nivel național marți, 3 ianuarie 2023.
În afirmaţiile sale, „Serviciile de informații militare constată că pe teritoriul Crimeei, ocupat temporar, sunt acum desfășurați purtători de muniție nucleară terestră, aeriană și maritimă. Este vorba despre nave, submarine, avioane și sisteme terestre care pot lovi cu muniții nucleare. Potențial, Rusia are o astfel de oportunitate” , a precizat el.

Mișcările armelor nucleare rusești sunt monitorizate constant
În prezent, serviciile de informații militare ucrainene monitorizează mișcarea armelor nucleare rusești, în special la nivel tactic, și știu unde se află acestea, a adăugat Chernyak.
În precizările acestuia, ocupanții ruși au efectuat anumite lucrări la instalația Feodosia-13 din satul Krasnokamenka pentru a o pregăti pentru depozitarea armelor nucleare, dar nu se știe încă dacă aceste lucrări au fost finalizate.
Un oficial al serviciilor de informații militare a comentat, de asemenea, posibilitatea unui atac nuclear rusesc. El a precizat că „țara ocupantă este capabilă de orice”, iar „Ucraina ia în considerare diverse opțiuni pentru evoluția evenimentelor”.
În plus, „Cu toate acestea, sperăm că comunitatea internațională va fi capabilă să influențeze conducerea țării ocupante, astfel încât să nu conducă lumea spre o catastrofă nucleară. De asemenea, Ucraina ia în considerare diverse opțiuni pentru evoluția evenimentelor”, a declarat Cerniak, scrie Ukrinform.
Ucraina va elibera Crimeea până la finalul lunii august a acestui an
În acest sens, fostul comandant al Armatei SUA în Europa, generalul în retragere Ben Hodges, consideră că Ucraina va elibera Crimeea ocupată până la sfârșitul lunii august 2023, cu condiția ca Occidentul să ofere asistența promisă și să mențină în acțiune sancțiunile împotriva Federației Ruse.

În plus, potrivit șefului Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării, Kirill Budanov: Crimeea va fi returnată într-un mod combinat: atât prin forță, cât și prin diplomație. El a adăugat că „nimic nu se va întâmpla fără forță” – apărătorii ucraineni vor intra oricum acolo cu arme, scrie News Rusia Post.
Ucraina și Germania discută formula de pace a lui Zelenski
În contextul negociator, Ucraina consideră că Germania este capabilă să își asume rolul de lider în consolidarea țărilor europene în jurul unei formule de pace propuse de președintele Volodimir Zelenski.
În opinia Ukrinform, această problemă a fost discutată în cadrul unei întâlniri între președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, și prim-vicepremierul Ucrainei, ministrul Economiei, Iulia Svyrydenko, a anunțat serviciul de presă al Ministerului Economiei.

Aşadar, „Nicio țară și nicio națiune nu caută astăzi pacea la fel de mult ca Ucraina și poporul ucrainean. Dar trebuie să fie o pace în termeni ucraineni. O pace dreaptă. Această formulă a fost propusă de președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Și suntem convinși că, prin eforturile comune ale tuturor țărilor libere și democratice ale lumii, ea poate și trebuie să fie pusă în aplicare. Suntem convinși că Germania este capabilă să își asume rolul de lider în consolidarea țărilor europene în jurul formulei de pace a lui Volodimir Zelenski”, a declarat Svyrydenko.