Elena Udrea a obținut o victorie incredibilă în instanță. După aproape un an de suferință, fostul ministru a reușit să-i sensibilizeze pe procurori și judecători și să triumfe cu privire la unul dintre cele mai dureroase aspecte ale detenției.
Anul trecut, Elena Udrea s-a revoltat atunci când nu și-a putut atinge fiica în timpul vizitei acesteia la penitenciar. Fostul ministru a spus că „o prevedere legală absurdă” face ca mamele din penitenciar să-și poată vedea copiii doar printr-un „dispozitiv de protecție” și că își va dedica timpul și energia să poată schimba acest lucru. Pornind de la acea postare pe Facebook, Elena Udrea a obținut o victorie în fața autorităților care o țin încarcerată în penitenciarul de la Târgșor.
Ulterior, conducerea Penitenciarului Târgşor a anunțat că a făcut modernizări în sectorul în care deținutele primesc vizita copiilor lor. Zona de întâlnire a fost modernizată și reamenajată. Anunțul conducerii instituției a venit după ce Elena Udrea a criticat condițiile de la Târgșor.
Udrea, încadrată la regim semideschis
După ce a reclamat că nu și-a putut atinge fiica, Avocatul Poporului s-a autosesizat și a făcut o derogare pentru ca mamele să-și poată vedea copiii fără geamul despărțitor. La termenul din noiembrie, Elena Udrea a luat cuvântul și a arătat că „nu s-a plâns de condițiile din penitenciar, iar singurul motiv pentru care a solicitat regimul semideschis a fost faptul că în regim închis este obligată să își vadă copilul printr-un sistem de protecție, experiență traumatizantă atât pentru ea, cât și pentru minor”, potrivit Fanatik.ro.
Judecătorul de supraveghere din cadrul penitenciarului a precizat că schimbarea regimului de executare a pedepsei din regim semideschis în regim închis va „produce consecințe ireparabile privind relația intimatei cu copilul acesteia în vârstă de 3 ani”.
Regimul închis ar face posibilă întâlnirea cu fetița doar cu o protecție sporită, în timp ce regimul semideschis permite vizite constante, cu o durată mai mare. Chiar și procurorul de caz a cerut respingerea contestației formulate de conducerea penitenciarului – care nu a fost de acord cu cererea fostului ministru – și menținerea Elenei Udrea în regim semideschis, „calificând interesul major al minorului ca o situație excepțională”.
Șase ani de închisoare
Elena Udrea a fost condamnată anul trecut la șase ani de închisoare cu executare în dosarul Gala Bute, iar în prezent se află încarcerată pe Penitenciarul Târgșor.
Ea trebuie să plătească 8.116.800 lei cu titlu de despăgubiri civile, către Autoritatea Naţională pentru Turism şi să achite 600.000 euro către martorul Corin Boian şi 300.000 euro către martorul Adrian Gărdean, motiv pentru care Elena Udrea va ieși mai săracă de după gratii, asta pentru că ANAF încearcă să îi vândă din terenurile confiscate, dar și din mașinile care îi aparțineau pentru a acoperi prejudiciul din dosarul Gala Bute.