Tribunalul Sălaj a respins ca nefondată solicitarea depusă de Lucian Bode (PNL), ministrul de Interne, prin care acesta a încercat să blocheze verdictul de plagiat dat de Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) în cazul lucrării sale de doctorat. Astfel, Bode rămâne cu verdictul de plagiat.

Reacția lui Bode la decizia Tribunalului Sălaj

Lucian Bode a încercat să minimizeze importanța deciziei instanței de azi, susținând că, procedural, „este una FIREASCĂ în contextul în care Comisia de Etică din cadrul UBB s-a antepronunțat, înainte ca instanța să dea un verdict”.

„Este evident că altfel ar fi arătat decizia tribunalului dacă Comisia de Etică nu ar fi cedat presiunilor de a fi “parțiali și subiectivi”, de a da “un verdict de plagiat fără niciun fel de judecată”, de “a-l arde pe Bode pe rug, în piața publică”, așa cum președintele Comisiei a recunoscut public”, a mai susținut ministrul PNL.

Bode a ținut apoi să precizeze că va continua „să își apere demnitatea” și „să lupte pentru adevăr”.

„Ca atare, am formulat o plângere prealabilă împotriva Hotărârii nr. 1/2023 a Comisiei de Etică a Universității Babeș-Bolyai, în vederea desființării ei în integralitate, precum și a aspectelor subsecvente statuate în această decizie. În continuare, consider această decizie netemeinică, ilegală și abuzivă”, a continuat ministrul.

Printre altele, Lucian Bode reproșează faptul că respectiva comisie a UBB „nu are competența legală de a reevalua o teză de doctorat al cărei titular nu este membru al comunității universitare”, că „procedura de examinare a fost viciată”, iar entitatea care s-a autosesizat e „lipsită de imparțialitate” și că standardele de citare cerute acum „nu erau în vigoare la momentul susținerii tezei”.

Cum s-a ajuns la verdictul de plagiat în cazul tezei de doctorat a lui Bode

Amintim că, pe 11 ianuarie, Comisia de Etică a UBB a anunțat că suspiciunile de plagiat formulate de jurnalista Emilia Șercan în cazul lucrării de doctorat a lui Lucian Bode se confirmă. Teza e profund viciată și s-au dispus măsuri de corectare și retragere a cărții, a mai transmis instituția. Totodată, UBB a mai anunțat că va sesiza CNATDCU și Consiliul Național de Etică a Cercetării, „pentru demersuri suplimentare, în condițiile legii”.

Numai că, cu doar câteva zile înainte de acest anunț, Lucian Bode a dat în judecată Comisia de Etică a UBB, tocmai într-o încercare de a bloca acest verdict.

Bode, în schimb, a spus la vremea respectivă că a dat universitatea în judecată deoarece „Comisia de Etică a Universității nu poate desfășura verificări decât în ceea ce privește membrii comunității universitare, așa cum este aceasta definită prin lege, comunitate din care eu nu fac parte”.

Între timp, HotNews a aflat că PNL-iștii au primit punctaj ce să spună în declarațiile publice, pentru a-l apăra pe ministru și pentru a o denigra pe jurnalistă.

Singura reacție politică pe subiect a venit din partea USR, care i-a cerut de mai multe ori demisia lui Bode.

„În PNL, adevărul deranjează, hoția e trecută în statut, iar agresiunea față de oricine îi expune este reacția preferată. Cu atât mai grav cu cât ținta acestor mașinațiuni este o jurnalistă. Nu vă e rușine, peneliști? Nu vă vom permite să duceți România înapoi în vremurile în care „partidul” însemna opresiune și cenzură. Iar Iohannis tace”, a transmis Cătălin Drulă, președintele USR.

Cu această ocazie, Drulă a făcut și un bilanț al mandatului lui Bode la Interne, amintind, printre altele, de eșecul Schengen, licitația trucată pentru achiția a 600 de mașini de către Poliția Română, plagiatul dovedit, acțiunea de kompromat împotriva jurnalistei Emilia Șercan, cazul de la Onești prost gestionat sau ancheta fără rezultat după atentatul cu bombă de la Arad.