Sursa foto: stiridecluj.ro

Duminică, 22 septembrie 2024, Cluj-Napoca va găzdui cea de-a 38-a ediție a Festivalului Jocului Fecioresc din Transilvania, eveniment care va avea loc pe Platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian” din oraș.

Festivalul, organizat de Consiliul Județean Cluj, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, Asociația „Produs de Cluj” și Asociația „Someșul-Napoca”, va începe la ora 15:00, iar intrarea este liberă.

Jocul fecioresc din România a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în 2015, iar evenimentul își propune să promoveze aceste valori de patrimoniu imaterial. Pe scena festivalului vor performa ansambluri folclorice și formații de dansuri tradiționale din Transilvania și din Ungaria, printre care Ansamblul Folcloric „Dor Transilvan”, Ansamblul Folcloric „Mugurii Mintiului”, Formația de dansuri din Aletea, Ungaria, Formația de dansuri din Batoș și Luduș, precum și Ansamblul „Tradiții” Someșul-Napoca și Formația de Călușeri din Valea Drăganului.

În cadrul festivalului, vor urca pe scenă și invitați speciali, precum Grupul „Tradiții Ormănene” din Orman, județul Cluj, coordonat de Aurora Cozma. Evenimentul va fi prezentat de Grigore Sâmboan.

Festivalul Jocului Fecioresc din Transilvania vizează promovarea și valorificarea dansurilor tradiționale, în special jocului fecioresc, cunoscut pentru virtuozitatea și bogăția coregrafică autentică. În Transilvania, jocurile feciorești, interpretate solistic sau în grupuri precum ceata feciorilor, călușarilor sau mascaților, sunt foarte apreciate. Aceste jocuri sunt considerate cele mai „sportive” dintre dansurile tradiționale românești, necesitând multă energie, elasticitate și o bună condiție fizică. Ele sunt practicate de români, maghiari și romi, fiecare etnie aducând propria notă de culoare în conformitate cu obiceiurile și temperamentul local.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.