În anul 2000, Oana Belu împreună cu soțul, Lucian Velciu, și cu fratele ei, Horia Culcescu, prelua o companie cu datorii uriașe, dar cu un potențial enorm. În acel moment, Domeniile Ostrov avea un singur atu – o suprafață impresionantă de vie aflată într-o zonă viniviticolă excepțională.
A fost însă suficient pentru a-i determina pe membrii familiei să-și asume riscul de a prelua o afacere în paragină. A urmat o perioadă lungă de muncă grea, cu mulți bani investiți în replantări cu soiuri nobile, în spații necesare producției și în tehnologii de ultimă generație.
Astăzi, Domeniile Ostrov fructifică din plin toată această strategie. Anul acesta s-au obținut circa 12.000 de tone de struguri de vin, o cantitate impresionantă. În plus, datorită vremii, calitatea strugurilor este deose- bită. Aproape 80% din arealul Domeniilor Ostrov poate fi irigat, iar acest lucru a contat mult la obținerea unei producții peste așteptări în contextul secetei din acest an.
„Ne bucurăm să vedem că eforturile noastre sunt re- compensate. De-a lungul timpului, am acordat o atenție deosebită viei, având alături de noi, specialiști buni și de- dicați, investind în sistemul de irigații. Prin urmare, acum ne place să spunem că este momentul în care culegem roadele”, a declarat Oana Belu, coproprietar Domeniile Ostrov.
Rețeta unui vin de calitate
Strugurii de calitate, oenologii de clasă mondială și un proces de fabricație riguros, aceasta este rețeta vinurilor produse la Domeniile Ostrov. Dealurile Dobrogei, mai exact arealul DOC Oltina și IG Terasele Dunării, oferă strugurilor o combinație ideală de minerale din sol, apă și soare.
Echipa de oenologi este una cu mare experiență, fiind alcătuită din reputați specialiști români și completată cu un oenolog din America de Sud. Nu în ultimul rând, gustul deosebit al celor 25 de sortimente de vin marca Domeniile Ostrov este obținut și datorită procesului ultramodern de fabricație, care presupune o monitorizare permanentă și garantează o calitate de excepție.
Doar în ultimii ani, investițiile în tot ce înseamnă Domeniile Ostrov, de la vie la tehnologii de ultimă generație, s-au ridicat la peste 40 de milioane de euro. Compania deține un areal viticol de 1.300 de hectare, extrem de variat, care oferă oenologilor oportunitatea de a-și folosi la maximum cunoștințele și de a-și depăși limitele.
Așa au luat naștere numeroase vinuri apreciate de români, cum ar fi Legio, Ritual, Magnum Cuve Rose, Wine for Black Angus, Naiada, NOE, JOC, Art Folclor-Co- coș, Istros sau Vinăria Ostrov. Cu acestea, Domeniile Os- trov a luat de-a lungul timpului zeci de medalii de aur, argint și bronz la cele mai mari concursuri internaționale de profil.
Un capitol interesant în istoria companiei îl reprezintă atenția acordată vinurilor rose. Astfel, în urmă cu 11 ani, s-a lansat într-o ediție limitată un vin rose. Era o ediție limitată de Cabernet Sauvignon Rose, Domeniile Ostrov Reserve, care avea 14 mii de sticle numerotate individual. Astăzi, producătorul român reușește să vândă anual peste 1,2 milioane de litri de vin rose în România.
„Roseul este deja un vin consacrat în România, suntem mândri că am mizat pe acest sortiment atunci când pro- ducătorii români nu-i dădeau prea multă importanță. Am investit de-a lungul primilor ani în roseuri, am diver- sificat gamele și am încercat să educăm gustul românilor pentru un vin care se bea atât vara, cât și iarna. La baza roseurilor noastre stau soiurile clasice de struguri de Cabernet Sauvignon, Merlot sau Fetească Neagră, Pinot Grigio, Shiraz și Pinot Noir”, explică Oana Belu.
Vinurile albe ale Domeniilor Ostrov sunt și ele la mare căutare, deși soiurile de struguri roșii sunt cele care au adus recunoașterea pe piață, iar asta se vede atât în cererea masivă pentru vinurile rose cât și în numeroasele premii internaționale primite de vinurile roșii. „Noi ne mândrim și cu Feteasca Neagră, ambasadorul vinurilor românești. Acesta se dezvoltă foarte frumos în arealul din Ostrov și, datorită tehnologiei de vinificație și a priceperii oenologilor, obținem un vin de invidiat”, a declarat Oana Belu.
Domeniile Ostrov produc și struguri de masă, din soiurile Victoria, Italia sau Moldova, care sunt vânduți în retailul tradițional și în supermarketuri. De asemenea, există și o producție importantă de cireșe, caise, nectarine și prune, fructe care sunt culese de pe cele peste 300 de hectare de livezi deținute de Domeniile Ostrov.
Diversitatea businessului oferă multă stabilitate și garantează o creștere sănătoasă. Astfel, Domeniile Ostrov a încheiat 2021 cu o cifră de afaceri de 40 de milioane de lei, în timp ce, după primele șase luni din 2022, Domeniile Ostrov au atins vânzări de 20 de milioane de lei, ceea ce reprezintă o creștere de șapte procente fața de aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea urmează să fie și mai mare în urma anului agricol bun, estimările arătând că Domeniile Ostrov vor obține în 2023 peste 8.000.000 de litri de vin.
Sărbătoarea culesului a devenit tradiție
La Domeniile Ostrov există tradiția ca începutul culesului să fie marcat de o petrecere câmpenească direct în vie, cu invitați de seamă. La debutul campaniei 2022- 2023, în podgoria Domeniile Ostrov, între rândurile de viță de vie, celebrul Chef Cătălin Scărlătescu a pregătit preparate în tandem cu vinurile premium ale producă- torului dobrogean, astfel încât gusturile să fie perfect asezonate.
Invitații, printre care și Codin Maticiuc, un iubitor al vinului de Ostrov, s-au bucurat pentru câteva ore de un peisaj de poveste, tomnatic pe malul Dunării.
Asocierea de excepție a vinurilor de Ostrov cu rețetele lui Chef Cătălin Scărlătescu a fost girată de expertul în industria ospitalității, somelierul și creatorul de vinuri Daniel Zottu.
La masă, oaspeții au fost inițiați în arta degustării. Ținând cont de principiile de bază ale caracterizării vinului: culoarea, aroma, gustul, aciditatea, alcoolul, anul recoltei, se poate crea un gust potrivit pentru un meniu anume.
Ca aperitiv a fost recomandat vinul Naiada Cuvee Rose alături de Carpaccio de Vită pe Papadams.La stor- ceagul de peste, pregătit de Chef Scărlătescu alături de vinul alb sec Legio, asamblaj Sauvignon Blanc & Char- donnay, vin de Domeniile Ostrov medaliat cu aur la prestigiosul concurs Gilbert & Gaillard.
Alături de tortelloni cu brânză, pere și trufe s-a degustat un vin alb sec din gama Ritual, cupaj de Chardonnay & Fetească Regașă. Vinul recomandat de somelierul Daniel Zottu și Chef Scărlătescu pentru apetisanta friptură de vită Bla- ck Angus a fost vinul roșu sec Wine of Black Angus de la Domeniile Ostrov, cu gustul său catifelat de cuișoare, cardamon, zmeură, marțipan, ciocolată neagră, vișine, coacăze, piper, fragi și lemn dulce.
Vinuri din categoriile premium și premium plus, cum ar fi Naiada, Ritual sau Legio, sunt premiate frecvent la cele mai prestigioase concursuri de profil la nivel mondial. De exemplu, în 2021, vinurile Legio, vinuri nobile (albe și roșii) din categoria premium plus, au primit două medalii de aur la concursul Gilbert&Gaillard și o medalie de bronz la prestigiosul concurs Decanter, în timp ce în 2022 au obținut o medalie de aur la concursul Mundus Vini și o medalie de argint la concursul Decanter.